Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Krokodil farm

2007.10.27. 06:10 :: Gr3g

Szingapúrban két krokodil farm van. Az egyik messze van a lakott területektől, a másik viszont egy teljesen hétköznapi lakónegyedben, mintha mondjuk a budapesti nagykörúton lenne. A telepen krokodilokat tenyésztenek, a bőrükből minden féle ruházati kiegészítőt csinálnak, amit jó pénzért eladnak. A leölt állatok húsából pedig különleges étkeket készítenek.


























"Figyelem! Akit azon kapunk, hogy bármit bedob a krokodilok közé, azt átadjuk a rendőrségnek."


























Sajnos nem volt rendesen kitáblázva a hely, hogy melyik jószágról mit kell tudni. A krokodilokhoz nem értek, így csak a képeket teszem közzé, közben meg néhány érdekességet is megosztok ezekről a jószágokról. Hát nem édesek?


































Kambodzsában Pol Pot őrült diktatúrája alatt a népesség csaknem felét kivégezték. Az embertelenséget és primitívséget jól mutatja, hogy elég volt a halálhoz, hogy az ember szemüveget hordjon. Mert ugye akkor biztos értelmiségi, azokra meg nincs szükség. Amiért ezt felhoztam, mert van egy híres krokodil telep Siem Riep-ben (elvileg Januárban megyek oda), ahova a csecsemőket meg kisgyerekeket vitték kivégezni Pol Pot pribékjei a 70-es évek elején. Egyszerűen bedobták őket a kiéheztetett krokodilok közé.


























Az egyik leghíresebb ausztrál is a krokodiloknak köszönheti hírnevét. Igen, ő Krokodil Dundee. Még a Sydney-i Olimpián is ő volt az egyik fő attrakció a nyitóünnepségen.


























A krokodil embriók nemét nem a génjeik határozzák meg, hanem a hőmérséklet, amiben a  tojások vannak. A kikeléshez kb 80 nap kell, de ez is függ a hőmérséklettől. 31.6 fok körül hím neműek lesznek, ennél alacsonyabb hőmérsékleten nőstények.


























Honnan ered a krokodilkönny kifejezés? Mi köze van a krokodilokhoz? Valóban sírnak ezek az állatok? (Egy az egyben idézek innen)

Arra az emberre mondjuk, hogy krokodilkönnyeket hullat, akinek bánata nem valódi, érdekből, számításból színlel szomorúságot vagy részvétet. Sokan azonban az eredeti jelentéstől függetlenül a nagy könnyeket ontó emberre, gyerekre is azt mondják, krokodilkönnyeket hullat - pejoratív tartalom nélkül.

































A számos idegen nyelvben - latin, angol, német, francia, satöbbi - is létező kifejezés eredete, hogy többen megfigyelték, amint a krokodil áldozatának elejtése és elfogyasztása közben vagy után nagy-nagy könnycseppeket hullatott. A vérfagyasztóan kegyetlen állat ilyetén "érzelmi" megnyilvánulása szöget ütött a fejekbe, többekben felmerült, hogy a krokodil voltaképpen megsiratja zsákmányát.


























A valóságban nincs szoros összefüggés a zsákmányszerzés és a könnyezés között. A krokodilok valóban rendelkeznek sós, fehérjében gazdag váladékot termelő könnymirigyekkel. Ezek akkor lépnek működésbe, amikor a hüllő a szárazföldön tartózkodik, hiszen csak ilyenkor fenyegeti az a veszély, hogy kiszárad a szeme.


























A termelődő igen nagy mennyiségű könny szerepe a szem nedvesen tartása, ezáltal a látás élességének fenntartása, valamint a baktériumok elleni védelem. A legenda eredete valószínűleg az lehetett, hogy azok a mázlisták, akik közelről láttak krokodilt, és ezt később még el tudták mesélni másoknak is, a szárazföldön találkoztak vele, ahol a szemvédő könnyezés működésbe lép.


























Érdekes, hogy embereknél létezik egy úgynevezett krokodilkönny-szindróma. E ritka állapot akkor jön létre, amikor az arcideg (nervus facialis) sérülése után az eredetileg a nyálmirigyeket ellátó idegrostok a könnymirigyekhez haladó rostokkal egyesülnek a gyógyulás során. Ennek következménye, hogy a normálisan bőséges nyáltermelődést kiváltó helyzetekben - éhség, étel megkívánása, táplálkozás - az illető könnyezni kezd.
















































































































































































Jó öreg Stewe Irving emléke örökre szívünkben él. Aki helyesen megmondja először, hogy hány South Park epizódban jelenik meg a híres krokodil vadász, és mi(k) ez(ek) a rész(ek), az kap egy sört ha hazamentem!
























3 komment

Címkék: természet turista szingapúr

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr100196495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miss biosz 2007.10.27. 22:43:46

a krokodil fullextrás állat, e fenti érdekességek mellett ő az első akinek a szíve 4 teljesen különálló részre oszlik; gyökeres foga van; van rekeszizma; a többi hüllővel ellentétben rendelkezik külső füllel; csukott szemmel is lát, mivel a szemhéja átlátszó; és amugy a szíve tényleg szív alakú, magyarán olyan mint amilyet rajzolni szokás.
de a többség csak a bőréért szereti...

Mini 2007.10.28. 13:49:16

Egy részben tuti benne volt Irwing...

"Most pedig feldugom a hüvelykujjam a sheggébee!"

Niki 2008.08.22. 17:00:22

szia
nekiálltam tanulmányozni a krokodilokat és ezek a képek pont jók hozzá! Nem baj ha néhányat ellopok? Nyugi nem oldalhoz kellenek előre is köszi
süti beállítások módosítása