Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Vietnami konyha - csak erős idegzetűeknek

2008.02.07. 14:56 :: Gr3g

Ki ne hallott volna már a vietnami konyhaművészetről? Szerencsére Hieu barátomat nem kellett sokat kérni, hogy kéthetes vietnami kirándulásunk alatt csak helyi étkeket együnk. Kicsit már sok is volt néha...

Itt van mindjárt egy elég európai ember számára nehezen befogadható darab: félig kikelt kacsatojás főve.


























Őrölt borsos citromos szósszal kell fogyasztani a tojás- és kacsadarabokat vegyesen tartalmazó fehérjedús étket. A tojást átvilágítják, innen tudják, hogy mikor kezd kikelni a kis madár. A csontokkal nem kell foglalkozni, annyira vékonyak még, hogy könnyedén elrágcsálja az ember.


























Na a kezdeti sokk után jöjjön egy itthon is fogyasztható szezámmagos keksz - sör kombináció.


























Nagyon sok helyen délkelet-Ázsiában a sört szobahőmérsékleten hozzák ki, és a pohárba helyezett jéggel hűtik. Ekkora szentségtörést európai ember nem követ el. Szerintem inkább a nem túl hideg sört célszerű választani a hideg de vizezett ital helyett.


























Nagyon sok helyen lehet kínai módra étkezni: sok kis tányérnyi finomságot rendelsz, és abból közösen mindenki kedve szerint eszik. Rizs általában ingyen van. Sok halat, zöldséget esznek.


























Pálcikát a helyszínen adnak, de ennek tisztasági foka gyakran elmarad a kívánatostól. A helyiek is a kihelyezett szalvétával/WC papírral kenik szét rajta az előző vendég maradványait. Én mindig használtam egy kis alkoholos kézfertőtlenítőt is - ami az egyik leghasznosabb tárgy volt, amit magammal vittem - de ennek ellenére azt hiszem egy életre bélflóra-közösséget vállaltam Vietnam népével.


































Hot pot. Kihoznak egy kis rezsót, amin egy leves alap forr. Mellé hideg tésztát és nyers dolgokat adnak, amiket a saját tányérodban kell összekeverni a forró lével. Ez az egyik kedvenc ételem volt.


























Kevés pénzzel utazók biztosan találkozni fognak a képen látható szendvicsárusokkal. Helyieknek 2-3000 dong (30-40 Ft), turistáknak 10000-12000 egy ilyen szendvics. Mivel Hieu vietnami, ezért ha én is ott voltam mellette, akkor 4-5000-ért megkaptuk darabját. A tartalmával nem kell foglalkozni, valami széttrancsírozott disznó belsőségeket kennek a kiflibe, de a sok chili miatt úgyse érezni belőle semmit. Amúgy egész finom ez is.


































Tavaszi tekercs chilis szósszal (aminek nem tudom a nevét, de az íze a hányásra emlékeztet).


























Csirke, hal, sült oldalas, zöldség és természetesen rengeteg rizs.


























Rengeteg gyümölcs egész évben elérhető. Vietnamban ettem életem legfinomabb durianjét is.


























Jöjjön még néhány kemény darab: leves, melyben alvadt marha vérből készült kockák voltak. A szemfülesebbek egy egész agyat is felfedezhetnek a kondérban.


























Vérkockák, agy darabok. Nyami-nyami.


























Piaci kifőzde Sapaban.


























Édes krumplit és kukoricát árult a nénike. A sapai hidegben jól is jött a forró sült zöldség.


































Nem vagyok egy nagy kávés, de az első csésze után minden nap megálltunk valahol inni. Vietnam egyik legfontosabb mezőgazdasági cikke a kávé, és elképesztően finom. Amikkel eddig itthon találkoztam, azok minden szempontból meg se közelítik az ottaniakat.


























Elkészítési módja az alábbi képen látható. A pohárra helyeznek egy szűrő rendszert, amiben az összenyomott darált kávéra forró vizet öntenek. Ez utána 5-10 perc alatt leszivárog és a csészébe csöpög. A folyamat végén a kis fedőt megfordítva az asztalra kell tenni, és ekkor alátétként funkcionál a nedves zaccot tartalmazó edénynek.


























Hieu állandóan rámszólt, hogy túl gyorsan iszom a kávét. Vietnamban tényleg mindenki órákon át szürcsöli a kávéját. A kedvenc kávéfajtám, amúgy a Weasel névre hallgat angolul. Erről azt kell tudni, hogy a kávészemeket megeszi ez a kis rágcsáló és miután megjárta a bélrendszerét, akkor pörkölik meg a szemeket. Ezt mindenképp próbálja ki, aki arra jár.


























Sapa kifőzde.


























Szerencsére itt sem turisták, hanem a hegyi falvakból lejött öreg nénikék mellett ebédeltünk.


























Fűszerek.


























Vietnamban is rengeteg turista fordul meg, egy jelentős része pedig a Lonely Planet turizmust folytatja. Ez az utikönyv sorozat tipikusan alacsony költségvetésű embereknek kínál nagyon pontos és állandóan frissülő utazási információkat. Nagyon ajánlatos befektetni egy példányra, csak sajnos a turizmus fejlődése miatt szinte garantált, hogy a Lonely Planetbe bekerülő helyek mindig tömve vannak turistákkal. (Lehet, hogy a Lonely Planet írói is megvesztegettetik magukat az éttermek és guest houseok tulajdonosaival, hogy kedvezően írjanak róluk. Na melyik könyvben volt hasonló történet?)


























A következő képpel azt hiszem az olvasóim egy jelentős részét végleg elvesztem. Az ott a tányéron bizony az ember legjobb barátja. Saigonban elmentünk kutyát enni. Egy kis sikátorba kellett bemenni, ahol szerintem még fehér ember nem járt. Ezt a többi vendég arckifejezése alá is támasztotta. Nem mertem sokat fényképezni, így csak a szezámmagos kutyasült és a kutyapörkölt került lencsevégre, a sült kutyalábszár sajnos kimaradt.


























Utólag hallottam, hogy a kutya hús utánpótlást sok helyen az utcáról szerzik be a vendéglők. Ha ez nem lenne eléggé morbid, akkor abba még rosszabb belegondolni, hogy nem ritkán lassú halállal, például agyonveréssel végeznek az ebekkel. Állítólag a sok adrenalin finomabbá, a sok ütés pedig puhábbá teszi a húst. Azt nem tudom, hogy az elénk rakott hús egykori gazdája milyen formában végezte be, csak remélni tudom, hogy nem így. Sajnos ezt a részletet tényleg csak utólag hallottam, így már nem tudtam visszacsinálni. Ha tudom, akkor biztos nem eszem kutyust.

3 komment

Címkék: turista étkezés vietnam

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr100285711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mini 2008.02.07. 16:55:33

Szerintem ettől csak még több olvasód lesz :)

H4MU · http://fenyeshang.blogspot.com 2008.02.07. 18:00:38

kutyát ennék, bár nemtom, hogy utcáról szedettet igen-e.

vietnámi madarat viszont valószínűleg nem :)

parazitacsekk megvolt? :)

Gr3g · facekontroll.blog.hu 2008.02.08. 09:46:04

Ááá, parazitacsekk nem kellett. Mindig gondosan rátöltöttem egy adag rizspálinkát az emésztés alatt álló ételre, az elvégezte a fertőtlenítést és a károkozók likvidálását. Mondjuk Kambodzsában ettem durvábbakat is, de az előreláthatólag csak április körül kerül fel a blogra. Igyekszem írni.
süti beállítások módosítása