Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Milyen is a Szingapúri Panel?

2007.09.29. 06:00 :: Gr3g

Néhány héttel ezelőtti bejegyzésemre (Mi a jobb: szar demokrácia vagy működő diktatura?) sokan reagáltak, bár ezt főként email formájában tették. Volt jónéhány megfontolandó gondolat is a reakciók között, ami komment formájában többekhez eljuthatott volna. Akkor most megpróbálom összefoglalni a tanulságokat, és sok kép segítségével bemutatni, hogy milyen is itt, Szingapúrban egy panel lakótelep.

A reakciókból egyrészt kiderült, hogy sikerült eddigi legaktuálpolitika-függetlenebb politikai irásomat elkészitenem. Az általam leirtakkal lényegében mindenki egyetértett, sőt kiderült az is, hogy sok barátomat, ismerősömet foglalkoztatják hasonló gondolatok. Arra, hogy lényegi előrelépés történjen Magyarországon, sajnos senki nem látott esélyt.

Azóta sokat olvastam fiatalok elvándorlásáról cikkeket, más blogokat. Beszélgettem helyi magyarokkal is a témáról. A legtöbbek számára nagyon nehéz döntés, hatalmas lelki teher otthon hagyni mindent: családot, barátokat, emlékeket, ételeket, szokásokat, kulturát - mégis sokan mennek. Vagy mert annyira kilátástalannak érzik az otthoni helyzetet, hogy inkább elmennek olyan helyre, ahol a demokratikus állami berendezkedés már magasabb szinten van, vagy azért hagyják el az országot, mert máshol lényegesen jobban megfizetik ugyanazt a munkát. Az utóbbi azért szerencsésebb, mert ha csak anyagi okok vezérlik az embert, akkor nagyobb valószinűséggel tér vissza Magyarországra kamatoztatni a tehetségét. Sajnos sok olyannal találkoztam külföldön, aki elment Magyarországról először fél évre, majd 1 év lett belőle, aztán 2-3 év után még nem tudja, hogy vissza fog-e menni egyáltalán, de inkább nem, mint igen.

Érdemes abba is belegondolni, hogy mit jelent az országnak egy-egy elvándorló fiatal. A zsoldos hadseregek melletti érv az, hogy egy fizetett külföldi katona 3 embert ér: +1 fegyveres a seregbe, -1 ember az ellenség soraiból (ha sikerül pont onnan szerezni zsoldost) valamint +1 munkás a hátországban, aki amúgy katona lenne. Hasonló logika szerint 1 elvándorló fiatal sokszorosan hátrányos az országnak: +1 értelmiségi egy külföldi országnak, amivel még nagyobb előnyre tehetnek szert Magyarországgal szemben. -1 értelmiségi nekünk, tehát elvándorlónként duplán rosszul járunk. Általában a talpraesettebbek, értelmesebbek hagyják ott az országot, igy joggal feltételezhető, hogy a diplomájukat állami pénzen szerezték. Tehát 1 fő képzését a célországnak nem kell fizetnie (ami egyes egyetemi szakok esetében akár 5-10.000.000 Ft-os tétel). Ugyanakkor ebből a pénzből valaki mást lehetett volna képezni, aki adott esetben az országban maradt volna. Vitatható a fenti logika, de az vitán felül áll, hogy rendkivül nagy probléma, ha egy fiatal tehetség elvándorol, és ugyanez hatalmas előny a célországnak, ha sikerül megtartania őt. Azt hiszem egy jó indikátora lenne Magyarország hosszú távú sikerének, ha több külföldi diplomás érkezne hozzánk, mint amennyi elmenne.

A szingapúri magyarokkal való beszélgetés után kicsit árnyalnám a korábban felvázolt harmonikus képet. Néhányan mondták, a hogy helyiek között sokan tartanának igényt valódi demokráciára, de legalább néhány fékező / koordináló mechanizmusra a közéletben. Most jó döntéseket hoz az ország vezetése, de az esetleges rossz döntések is ugyanolyan könnyen mehetnek át a helyi törvényhozás forgatagán, mint kés a vajon. Sok helyen a szavazás a szocialista Magyarországot idézi: ellenzéki jelölt hiányában elmehetsz szavazni, de vitatható az értelme.

Néhány napja elmentem egy globális felmelegedésről tartott tudományos konferenciára/vitafórumra, amit az NUS-en rendeztek. Majd erről is beszámolok valamikor, mert nagyon érdekes dolgokat mondtak az előadók. Ez után méginkább árnyalnám az előző bejegyzésben lefestett képet. Megjegyezném ugyanakkor, hogy én nem mondtam, hogy mindent vegyünk át Szingapúrtól, elég a jó dolgokat meghonositani Magyarországon. De erről majd kicsit később.

Végül következzen néhány fénykép arról a lakótelepről, ahol Szingapúrban élek. Küldöm a jövő városrendezőinek, döntéshozóinak, tájépitészeinek és mindenkinek, aki szereti.


























Padok, parkok.


























Igényes lépcsők.




























































































Néhány helyen szelektiv hulladékgyűjtők, bár ezekről (,de főleg ezek hiányáról) lényegesen többet tervezek irni a globális felmelegedéses konferencia kapcsán.


























Egy átlag buszmegálló egy átlag felüljáróval.


























A metró megállókban a vakokat segiti a más kialakitású burkolat, igy könnyen eltalálnak a lifttől a metró ajtajáig.

































Meg a lift ajtajához is.


























Játszótér, tollaspálya a lakótelepek között, mindenhol fák.


























Tavacska, sok növény.


























A lakótelepekben élők közül rengetegen járnak le futni a parkokba.


























Emiatt direkt kialakitott nyujtó és gyúró sarkok vannak, amiket nem szégyen használni.


























Akadálypálya.


























Edzés közben lehet beszélgetni, nyújtani.


























Vagy súlyokat emelgetni, húzóckodni.


























Egy másik játszótér.




















































Abban a házban lakom.


























Zöld alagút.
























24 komment

Címkék: természet lakás szingapúr népnevelés

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr71170956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elba 2007.09.29. 07:32:50

Kösz a képeket! Jártam Szingapúrban és hihetetlen élmény volt látni az ottani mindennapokat. Buta voltam, és magáról a városról kevés képet csináltam, bár azok jók lettek...Például az ottani "Moszka tér"-ről készültek...Igen, lenne mit tanulni tőluk, hajaj, mi a béka segge alatt sem vagyunk hozzájuk képest.

Pém 2007.09.29. 07:36:51

Engem legjobban az edzőpark fogott meg. Hihetetlen! Ahhoz hogy itt ilyen gyakorlatokat tudjál végezni, vagy elmész valamilyen szertorna edzésre, vagy kifizeted az átlag 5 ezer forintos terembérleti díjat. 3 éve gyakorlok egy utcai extrémsportot (parkour - tulajdonképpen szabadtéri akrobatika), de ha lettek volna ilyen helyeink....
Lehet hogy nektek ez nem a legnagyobb pozitívum Szingapúrral kapcsoltaban, de számomra nagyon sokat jelent! :D:D

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2007.09.29. 08:09:01

én a legjobban a vakoknak való burkolaton lepődtem meg

hogy ezt mennyire ésszel is lehet csinálni, jelzi a kanyarokat meg a kereszteződéseket (:

hobe 2007.09.29. 09:25:36

Ez egy kulfoldieknek keszult lakotelep, vagy egy normal helyi? A repterre menet en azert lattam egy-ket lepattantabbat, bar csak helyi viszonylatban, nem a Havannahoz kepest.

piros 2007.09.29. 09:55:32

Olyan sokan mennek tanulmány utakra az állami vezetőink közül. Ők miket látnak? Ezeknek az utaknak többek között az is lenne a célja, - szerintem - hogy a jó ötleteket ellessék és itthon is megvalósítsák. Most épül a 4-es METRÓ Budapesten! Még nem késő pl. ilyen praktikus járólapokat betervezni. Jó lenne, ha a főpolgármester is láthatná ezeket a fényképeket.

Szoktam vinni gyerekeket én is a lakótelepi játszótérre, mert mégis csak más környezet, mint a poros iskolaudvar, ahol az aszfalt pálya repedései között van csak zöld övezet.
És milyenek a mi lakótelepi játszótereink? Biztosan vannak közöttük is jók, meg kevésbé jók. De, hol vannak ehhez képest?!
Csak továbbra is járj nyitott szemmel!
anya

Globetrotter 2007.09.29. 10:27:29

Az a helyzet hogy Szingapurban az emberek sokkal magasabb szinten vannak lélekben, értelemben, mint mi itt kishazánkban.
Ott Szingapurban vigyáznak a tisztaságra, vigyáznak a közös dolgokra.
Az tény hogy a malajziai és fülöp szigeteki melósok nagy része nem ezeken a lakótelepeken éldegél hanem a határhoz közeli részen ahol lepattan körülményeket is lát az ember, de alapvetően rendben van az egész ország. Rend van!!

Leeroy of SMV Design 2007.09.29. 15:43:19

Na igen. Ehhez olyan gondolkodás is kellene a közösségi érzésen kívül, minthogy nem szétverni a játszóteret brahiból, meg effélék. Külön domborított felület vakoknak? Itt örüljenek, ha nem lökik fel, vagy egyenesen a metró alá őket. Nem becsüljük egymást, nem vagyunk a "disabled" embertársainkra tekintettel, nincs az emberi életnek értéke. (Persze ezt nem úgy értem, mint pl. Afganisztánban, Szudánban vagy Irakban, másképp, de ez sem jó igy...)

tomi 2007.09.29. 16:06:08

Szia,
én nemrég költöztem Singapore-ba és még nem találkoztam magyarokkal, de szívesen tenném.

Egyik nagy nemzetközi cégnél vagyok gyakornokságon, minimum febr. végéig.
Ha lenne kedved, vagy esetleg van erre vmilyen bejáratott mód (magyarok találkozója, stb) akkor kérlek emailben jelezd! (azt Te látod)

Köszi előre is!

Luchador 2007.09.29. 18:54:23

Hello!

Egyet kell ertsek veled, en most epp Daniaban elek, es rengeteg olyan ksi apro, finanszirozasi szempontbol filleres dolog van ami konnyebbe es elhetobbe teszi az orszagot. Itt is nagy figyelmet forditanak a mozgasserultekre es egyeb testi fogyatekos emberekre, mellesleg a tarsadalom is sokkal toleransabb foelg ebben az ertelemben.

Az pedig kulon orom lenne, ha a vezetoink valoban hasznositanak a latottakat, mert volna sok ilyen dolog.

L.

lorum 2007.09.29. 23:08:52

A sportparkos képeken fura lámpa oszlopok vannak. Domború tükör szórja szét a fényt a talaj felé?
Érdekelne egy-két éjszakai fotó ami üzem közben mutatja őket.

Akos 2007.09.30. 00:26:30

Azért talán árnyalnám annyival a képet, hogy kinai ujévkor azért elég nagy mocsok bir lenni mikor a rengeteg szerencspapirt a házak tövében égetik. És tegyük hozzá a filléres burmai, indiai, thai szemétszedők munkája nélkül bizony minden kerület csunyán nézne ki. Az viszont biztos hogy a kormánypárti kerületekben viszont szinte évente van felujitás. A parkositás gyönyörü, a fiam egyensulyérzéke pedig nem lenne annyira fejlett, ha nem, lett volna szinte minden tömb mellet egy szuper Little Tikes játszótér. Ami még irigylésre méltó, hogy mindenhová terveznek parkolóházakat is a tömbökkel együtt (talán a belvároshoz közelebbi részek kivételével, de ott utólag épitenek hozzá). Mi csak 4 évig voltunk ott, de sok ismerős van aki még tovább volt kint, igy még többet tudna mesélni...

Akos 2007.09.30. 00:30:19

Ja, és profi fotós barátunk képei (éjszakai is) a www.cameradigita.com/singapore-selection/ oldalon. Ott vannak a magyar közösség régebbi képei is. Ma is kell lennie magyar fának a botanikus kertben...Minden március 15-én kötelező ott találkozni:)

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.09.30. 02:07:56

Én például nem tudnám itt hagyni a hazámat…kicsi is, szar is, de az enyém. Máshol még ennyi előnyöm sem lenne, mint itthon. A zsoldos hasonlat tényleg jó és elgondolkodtató. :) Ez meg egy tipikus betegség, amiben az EGÉSZ emberiség szenved. Ebből is lehet látni, hogy még mennyire gyerekek vagyunk: a szomszéd fűje mindig zöldebb és sosem becsüljük meg azt, amink van. A szingapúriak panaszkodnak a demokrácia hiányára meg a szigorú törvényekre, miközben a világ egyik leggazdagabb és legtisztább országában élnek…mi meg mindezért csodáljuk őket…szerintem jöjjenek ide, mi meg oda. :)
Szavazás rulz. :))))

evvie · http://www.hostmail.com 2007.09.30. 05:22:06

Gratu, hogy eltudtál innen menni. A képeket figyelve, sehol nem látok piszkot, szemetet. Ami kedves hazánkra oly jellemző. Magyar (balkáni) jelenség az elhanyagoltság, a nemtörődömség, a minden mindegy. Rengeteg a munkanélküli, mégse lehet látni utcaseprőket, takarítókat. Ugyanez vonatkozik nyelvünkre. Nem tudunk helyesen írni, fogalmazni. Óriási hibák vannak a sajtóban, reklámokban, a gyerekek, felnőttek nem tudnak olvasni. \"Nyelvében él a nemzet...\" A magyar mentalitást kellene megváltoztatni, mielőtt bármilyen példával szeretnénk jobbá, szebbé tenni hazánkat. Ha áttelepítenéd ide Szingapúrt, nem adok félévet neki, és ugyanúgy nézne ki, mint Budapest. Kosz, szemét mindenütt, a mozdítható ellopva, a mozdíthatatlan tönkretéve, tele falfirkával, stb. Ezek vagyunk, ilyenek vagyunk.......

Leeroy of SMV Design 2007.09.30. 09:19:47

És erről nem az állandó jelleggel támadott főpolgármester tehet, hanem a város lakói!

Leeroy of SMV Design 2007.09.30. 09:21:30

> Az viszont biztos hogy a kormánypárti kerületekben viszont szinte évente van felujitás.

Na látod, ebben itt viszont konszenzus van, mert a Rózsadomb egyaránt lakóhelyül szolgál kormánypártinak, ellenzékinek meg parlamenten kívülinek is...

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.09.30. 10:52:08

Muti képeket a Merlionról is, lécci! :)

Mini 2007.09.30. 13:25:12

Azért a babakocsi, meg a kerekes szék itt sem megy fel a lépcsőkön. Legalábbis a képek alapján. Feltételezem azért erre is gondoltak.
A bordázott járólap tényleg jó ötlet. Londonban láttam sok ilyet. Ott szinte az összes járdán, meg útkereszteződésen van hasonló.

Laurana 2007.09.30. 17:48:09

Igazán érdekes és tanulságos dolgokról írsz mostanság. Nagyon kíváncsi lennék, hogy egy nagy és reprezentatív szavazás milyen eredményre jutott volna.
Itt Angliában és Dániában is, úgy ahogyan azt Luchador is írta, valóban odafigyelenek a mozgássérültekre, korlátozottakra, tiszteletben tartják őket és segítik. Nekem pl. babakocsival hihetetlenül kényelmes közlekednem úgy, hogy mindehol van le-fel járó kanyargós lejtő a lépcsők melett.
Nagyon jó a magyar értelmiségi kivándorlós helyzet felvázolása. Pont minap néztem Frei T. januári riportját Bahrein-ről, és az ottani magyarokról. Terveztem én is azt, hogy itt maradok Angliában tanulni, és aztén ki, tudja, talán itt maradok. Aztán úgy döntöttem munkát változtatok addig, míg levelezőn tanulok. Szóba került nálam is Bahrein (Gulf Air), de aztán valahogy mégse. Nálam is a fő ok az anyagi oldal. Bár tény, hogy sokkal kényelmesebb itt is a berendezkedés, Dániában is jól el tudnám képzelni az életemet. Szerintem nincs gond azzal, ha valaki elmegy más országba élni és dolgozni, úgy gondolom, mindenki éljen ott, ahol a legjobban érzi magát. Hazánkat tekinte ott van a gond, hogy nincs meg az egynesúly a ki-be vándorlást tekintve. Ha pedig már olyan jók lennének a körülmények, hogy külföldi értelmiségiek jönnének hozzánk dolgozni, akkor magyarból is több maradna otthon.
Szingapúrban pedig szerintem azért vannak olyan jó állapotban az utcák, a terek, mert szigorú a törvény és a büntetés. Az persze más kérdés, hogy a beépítés milyen, az a tervezőktől és városvezetéstől függ. E tekintetben lehetne tanulni sok országtól, az biztos. A keleti népeknek meg eleve más a kultúrája, vallása, világnézete, hozzáállása az élethez és a dolgokhoz, szerintem ez is sokat jelent.

Laziale 2007.09.30. 22:07:28

A katonás gondolatmeneted nagyon ó, de nyugodtan ki is terjesztheted: 1 fő polgár már 18 éves korában is rengeteg pénzébe van az államnak közvetlenül (bölcsöde, óvoda, általános, középiskola, egészségügy, szociális és családtámogatások, közlekedési támogatás) és a társadalomnak közvetve (gyakorlatilag a teljes ellátás). Egy fiatal bevándorló nettó haszon a befogadó országnak, főleg ha jó szándékkal, dolgozni érkezik, nem élősködni, és hasonló a kultúrkör is.

Gr3g · facekontroll.blog.hu 2007.10.01. 11:38:11

Üdv mindenkinek,

a hétvégén Malajziában voltam Tioman szigeten (lesz majd néhány bejegyzés arról is), így csak most láttam, hogy elég sokan olvastak, reagáltak. A hivatkozások szerint, index.hu-n volt rám link, a szeptember 29-i 1629 lap lehívás pedig új egyéni rekord.

Én január végéig vagyok kint Szingapúrban, egy helyi, állami finanszírozású IT kutató cégnél vagyok gyakornok, kutatási témám szövegbányászat és természetes nyelvek gépi feldolgozása (natural language processing).

Kinti magyarokkal mindig szivesen találkozom, a szingapúri számom 00 65 8263 5527, szóval ezen lehet akármikor keresni. Emailben is szívesen válaszolok minden felmerülő kérdésre, turisztikai tanácsadást is vállalok :) Bár most januárra spórolok, akkor tervezek hosszabban utazni a környező országokba.

Természetesen Szingapúrban sem mindenkinek fenékig tejfel az élet, a helyi "piszkos munkát" indiai, maláj, indonéz és bangladeshi munkások végzik. De ők sokkal többet keresnek, mintha otthon próbálnának szerencsét.

Szerintem nem lehet megvalósítani, hogy először a népet nevelem meg, aztán amikor már nem verik szét a játszóteret, villamost a gyökerek, akkor építünk nekik szép eukonform dolgokat. Ez sajnos sokkal bonyolultabb dolog annál. Az mindenesetre biztos, hogy az átlag magyar mentalitásával komony problémák vannak, és azt csak normális oktatással lehetne megváltoztatni pár generáció alatt.

Igyekszem majd hamar blogolni megint, van miről...

Gr3g · facekontroll.blog.hu 2007.10.01. 11:48:03

Ja, és ahol most lakom egy átlag helyi lakótelep, azaz HDB (Housing and Development Board). Itt főleg helyiek vannak, fehér embert még nem láttam a környékünkön.

Vannak még Condo-k itt (Condominium), azok magán építésű lakótelepek, azok drágábbak valamivel, de mindig van hozzájuk medence, tornaterem, sportpálya... Azokban mindig van légkondi is. Olyanban is laktam az első pár héten, amig nem volt végleges helyem.

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.01. 13:38:02

gratulálok a rekordodhoz :)
jaja, a problémák sajnos sokkal mélyebben gyökereznek...bár mondjuk, ha kéz levágással büntetnénk a rongálást, meg a graffitizést lehet, hogy jelentős eredményeket tudnánk elérni...
Milyenek a lányok? Nekem róluk is mesélj lécci. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.22. 08:15:06

nálunk tele van szeméttel a lakótelep az egész orzágban.

szeméttenger, itt meg tisztaság, frissen vágott gyep, termsézet, zöld.

semmik nem vagyunk köztisztaságban és kultúrában
süti beállítások módosítása