Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

A magyar felsőoktatásról

2009.03.30. 22:45 :: Gr3g

"Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik."

gróf Széchenyi István

Nagyon sok mindenről szeretnék írni, de sajnos diplomaterv készítése és munka közben nincs rá időm. Már régóta érlelődik bennem néhány gondolat a magyar felsőoktatásról, így ezt viszonylag gyorsan le is tudom írni. A végső lökést ezen bejegyzéshez az adta, hogy a minap részt vettem egy felsőoktatási intézményben rendezett állásbörzén, ahol a jelenlegi munkahelyem frissdiplomás programjára kellett toboroznom mérnököket. Korábban elég határozott, negatív véleményem volt a magyar felsőoktatás humán részéről, de most nagyon szomorúan láttam, hogy a reál képzés sincs jobb állapotban.

A határozottan nem reprezentatív mintavételezésem alapján az érdeklődők néhány nagyon jól körülhatárolható csoportba oszthatók. Vannak a szerencsétlen szakik. Ők azok, akiket világ életükben alulfizetett mérnökként fogja kizsákmányolni valamelyik multi. Még annyi elszántság sincs bennük, hogy megkérdezzék, hogy mivel is foglalkozik a cég, aminek a standja előtt szerencsétlenkednek. Szép lassan beszélgetésbe elegyedünk persze, de lerí róluk, hogy csak egy programozható mikrokontrollert szeretnének már végre hackelni valamelyik biztos megélhetést jelentő cég pincéjében. Őket érdemes alkalmazni, mert általában értenek valamihez.

A második kategória a műszaki menedzser. Néhány éve én is elkezdtem másoddiplomázni műszaki menedzserként. Akkor, és ott jó ötletnek tűnt, mert a fő képzésemből elég sok alapozó mérnöki és matematikai tárgyat el tudtam fogadtatni; a közgazdaságtan, vállalatirányítás, menedzsment mindig is érdekeltek, így ezeket szívesen tanultam. Amikor azonban megtapasztaltam, hogy milyen arányban vannak itt az alkalmatlan tanárok - a diákságról nem is beszélve - akkor kicsit háttérbe szorítottam a GTK-s tanulmányimat. Szomorú volt látni, hogy mindenki csal minden vizsgán. Én éreztem magam hülyén, hogy saját kútfőből próbálom megírni a dolgozatot. Az igazán elszomorító az volt, hogy egyes tanárok is így tekintettek arra, aki nem puskázott. Ilyen háttérrel elég kritikusan álltam mindenkihez, aki ilyen végzettséggel jött érdeklődni a lehetőségek felől. Általában 2 kérdés után kiderült, hogy tökéletesen feleslegesen jártak iskolába. Jó esetben most kezd leesni nekik, hogy ezzel a diplomával nem tudnak elhelyezkedni. Kétségbeesetten kérdezik, hogy nincs-e bármi ... akármi... tényleg akármi, amit csinálhatnának. De hát sajnos nincs.

Ennek a csoportnak egy különösen irritáló részhalmaza a semmihez nem értő menedzser. Világ életükben mindent a megkaptak, csak megszületni volt nehéz nekik. Szakmai hozzáértésük az nulla, az egyetlen előnyük, hogy 20-25 év alatt megtanulták nagyon jól eladni a semmit. Általában jó kiállásúak, meg tudnak szólalni 1-2 nyelven, és van ahol ez pont elég is. Az ég óvjon tőle, hogy ilyenekkel kelljen együtt dolgozni. Ők általában úgy kezdik, hogy "Hello, én projekt menedzser szeretnék lenni". Erre én mondom, hogy "Szia, értem. Milyen végzettséged van? Van már valami szakmai tapasztalatod?" Erre ők: "Műszaki menedzser leszek, ha a sok buli közben lesz időm lediplomázni...hehehe... Amúgy fél évig voltam apám cégében junior projektmenedzser." Na erre mit lehet mondani? "Az 5-10-15 éves szakmai tapasztalattal rendelkező mérnököknek Te szeretnéd elmagyarázni, hogy ez vagy az a döntés nem jó? Nyilván körberöhögnek." Ők gyorsan levágják, hogy ez nem az a cég, ahol szükség van rájuk, de nem aggódnak, mert apuka cégében mindig szükség van jó junior projektmenedzserekre. "Hirtelen világossá vált, milyen közeg kell ahhoz, hogy alagutat és viaduktot építsenek a síkság fölé, hogy ne legyenek képesek üzembe helyezni egy villamost, hogy építsenek egy hasznavehetetlen gáztárolót, hogy csak néhány furcsa beruházást említsünk." forrás

Rajtuk kívül vannak még természetesen normális, jó kiállású, értelmes munkakeresők is, csak elszomorító volt az arányokat látni.

Az tény, hogy ma Magyarországon diploma szerzési kényszer van. Sajnos, ha valaki kétkezi munkából, vagy bármilyen diploma nélkül él meg, akkor a felsőoktatási intézmények nímand hallgatói lenézik őket. Ez azért szomorú, mert egy jó szakmunkás sokkal hasznosabb tagja a társadalomnak, mint az xy főiskola kommunikáció szakján lazsáló diákok többsége valaha is lesz.

Sajnos ez a probléma is olyan, amit nem lehet önmagában kezelni. Kis gondolkozás után oda jut az ember, hogy a magyarországi közállapotokat kellene megváltoztatni az egyes emberek legalacsonyabb szintű gondolataiig. Az oktatásban azonban mindenképp meg kellene lépni néhány dolgot. Az első, és legfontosabb, hogy mindenki fizessen a felsőoktatásért. Én tapasztalatból mondom, hogy ha az ember nem fizet valamiért, akkor nem veszi annyira komolyan. Ha a zsebembe kell nyúlnom, akkor kétszer is átgondolom, hogy jó helyre megy-e az a pénz. Ismerek olyat, aki államilag finanszírozott képzésen felvett 8 tárgyat ugyanarra az időpontra, hogy majd azt az egyet megcsinálja, amelyik tetszik neki. Ilyen nem fordulhatna elő, ha kreditek után fizetni kellene. (Azóta amúgy a felvett, de el nem végzett kreditek után valami jelképes összeget fizetni kell.)

Az állam pontosan tudja, hogy hány bölcsészre, tanárra lesz szükség a következő években. Tudjuk, hogy hány iskola van; mennyi tanár fog nyugdíjba menni; mennyi gyerek született az elmúlt években... Ha mindent összeadunk, akkor kapunk egy számot. Képezzünk annyi tanárt! Miért kell felvenni minden szerencsétlent, és állami pénzen képezni a bölcsészeket tonna számra? Hogy aztán 5 év felesleges verselemezgetés meg óangol nyelvjárások tanulmányozása után egy multi call centerében kössenek ki? Ha már van olyan szerencsétlen, aki a 15. helyre beírt xy főiskola bölcsészkarára elmegy kommunikációt meg marketinget "tanulni", akkor az állam gátolja meg őket ebben. Senkinek sem jó ez.

Nem tudom, hogy hogyan lehetne kivitelezni, de ha valaki elmegy az országból hosszú időre, akkor az oktatásáért valamilyen módon fizessen utólag. Ha valaki külföldre költözik, azzal Magyarország többszörösen károsodik. Egyrészt egy velünk versenyző ország kapott ingyen képzett munkaerőt, akire már semmit nem kell költenie, csak az adóját beszedni. Magyarország ezzel szemben elvesztette egy termelékeny emberét.

ui.: Ma már a "B" betűnél tartanak a következő miniszterelnök keresésében. Ha valaki komolyan érdeklődik, akkor ne várjon, amíg elérnek hozzá az ábécében; keresse meg személyesen az SZDSZ-t, vagy az MSZP-t!


6 komment

Címkék: munka magyarország buli kiállítás válság esélyegyenlőség bme adminisztráció népnevelés bce

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr731034130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.03.30. 23:16:36

"Ha mindent összeadunk, akkor kapunk egy számot. Képezzünk annyi tanárt! Miért kell felvenni minden szerencsétlent, és állami pénzen képezni a bölcsészeket tonna számra?"

Fejpénz? Nem hiszem, hogy ennél mélyebb okot kéne keresni.

Egyébként nekem bölcsész diplomám lesz - ha lesz, mert eljutottam arra a szintre, hogy nem biztos, hogy meg akarom szerezni, ti. nekem ég a pofám a bölcsészek kb. 95%-a miatt. Olvasni nem szeretnek (nem számítva a Kiskegyedet, meg a Metrót, meg a stb.), gondolkodni lusták, de akkor mi a fenét keresnek bölcsész szakon???

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2009.03.31. 01:20:12

De hát a hülye magyar nép leszavazta a tandijat,pedig elindulhattunk volna egy jó úton,de mi ragaszkodunk a régi és rossz kommunista szerkezethez.

heima (törölt) 2009.04.06. 02:36:25

Az én főiskolámon 80-90% fizetett a képzésért, nem tudnám mégsem egyértelműen a nyújtott teljesítményt és hozzáállást ez alapján megkülönböztetni.

heima (törölt) 2009.04.06. 02:38:42

@Kaland-Játék-Kockázat: lehet itt tandíjjal viccelődni, csak akkor legalább a területtől elvont összeggel csökkentsék is az adókat.

Mert annál kommunistább szerkezetet nehezen tudok elképzelni, ahol a jövedelmek több mint 50%-át elveszi állambácsi, cserébe meg nem kapsz semmit, de legalább még többet akar tandíj meg vizitdíj címén.

_balzs84 2009.06.01. 01:42:13

greg, greg, hamár felsőoktatás. kérlek írj egy rövid posztot erről is.. egy pár emberkének már elkértem a véleményét...

Sok hivatkozást találsz a művészvilág efféle tevékenységéről a néni blogján.

http://kepgyar.blog.hu/2009/05/30/megfestette_a_diakhitelet_nem_kellett_fizetnie

arra gondoltam én kiszarom az adósságaimat ..mégpedig lejben:)

üdv balázs
süti beállítások módosítása