Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Kaiszareia

2009.06.20. 20:57 :: Gr3g

Izraeli tartózkodásunk alatt Kaiszareia az északi, három napos utunk első állomása volt. Tel-Aviv és Haifa között félúton található a Földközi-tenger partján. A Krisztus előtti első században egy poros kis kikötő volt itt, de Nagy Heródes alatt Judea legfontosabb kikötőjévé nőtte ki magát. A nevét is ekkor kapta, Cézár tiszteletére.
























Itt állt régen a belváros fala.































Mindenkinek csak ajánlani tudom Spiró György: A Fogság című könyvét, mert elég hosszú rész játszódik ebben a városban is. Sajnos én csak utólag olvastam, de biztos egészen más szemmel néztem volna Izraelre, ha már túlvagyok azon a könyv élményen is. Egészen lehengerlő, ahogy az ókori emberek hétköznapjait tárja az olvasó elé Spiró.
























Heródes alatt építették a hatamas kikötőt is. Fából készült hatalmas teknőket készítettek, ezeket feltöltötték kövekkel, hogy stabilabban ússzanak a vizen. Ezután helyükre úsztatták őket, majd feltöltötték a fa teknőt egy betonnal egyenértékű ókori építőanyaggal. Miután ez megszáradt és lesüllyedt a tenger aljára, lassan el is készült a hatalmas hullámtörő.
























Akkor, és ott jó ötletnek tűnt megnézni közelről a köveket, de a felcsapó hullámok szépen eláztattak.
























Még szerencse, hogy gyorsan meg is száradtam a márciusi napon egy Draydel bolt előtt.
























A South Parknak korunk bibliája. Ha valami problémába ütközöl, csak felcsapod a wikipedia vonatkozó cikkeit; megnézed, hogy melyik rész tárgyalja az aktuális problémát és megnézed az aktuális részt. Itt is van egy ének a Draydel-ről.



Kaiszareia sikerének kulcsa az volt, hogy jó helyen feküdt. Heródes azonban nagyon jól rájött, hogy a kikötőhöz közel kell építeni minden fontos épületet, amire a hetekig tengeren aszalódott tengerészeknek szüksége lehet.































Így néhány 100 méteren belül volt a hippodróm, amfiteátrum, templom, piac, fürdő, bordély, éttermek...






















Kaiszareia zsidó lakossága csaknem teljesen eltűnt a 3. századra, amikor is bizánci fennhatóság alá került a város. A római épületek többségét lerombolták vagy átépítették, így mára nagyon nehéz rekonstruálni a régi városképet.
























A keresztes háborúkig mezőgazdasági termelést folytattak a környéken, aztán ismételten leromboltak mindent.
























A francia keresztesek után az arabok vették át a város feletti irányítást, akik szintén csak földig romboltak mindent, ami korábban itt állt.























A következő fordulópont 1948-ban következett, amikor az itt élő arab halász közösséget elüldözték (vagy ők menekültek el...) az izraeli-arab háború során.























Ezután a Rotschild család hatalmas összegekért felvásárolta azokat a környező földeket, amelyeket még addig nem birtokoltak, majd mindent Izrael államnak ajándékoztak.
























A város szép volt, de 2-3 óránál többet nem érdemes itt eltölteni.

























Szólj hozzá!

Címkék: izrael háború bank múzeum természet turista rom

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr511163666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása