Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Betlehem

2009.08.05. 17:02 :: Gr3g

Betlehem ciszjordánia északi részén található; ez már az Izrael által 1967-ben, a Hatnapos háboróban megszállt területekhez tartozik. Csak palesztinok lakják, de ez még a biztonságosnak mondható területek közé tartozik. Tavasszal mi is elmentünk Betlehembe, hogy megnézzük a Születés templomát és hogy megtapasztaljuk kicsit milyen is Palesztina.































Betlehem városa Jeruzsálemtől 10 km-re délre fekszik. A Damaszkuszi-kapun érdemes kimenni az óvárosból, mert itt találhatók azok a kisbuszok (sherut), amivel el lehet jutni Betlehembe.
























Az út nem volt hosszú, de közben egyre lepusztultabb, nyomasztóbb részeken haladtunk át, hogy kellően depressziós hangulatban érkezzünk meg Palesztinába.
























Ági és Elisha már voltak itt, ők váltig állították, hogy ez teljesen biztonságos része Ciszjordániának. Én ebben ekkor még nem voltam biztos, de utólag igazat kellett nekik adnom. A turistákat nem bántják, mert itt már rájöttek, hogy rengeteg pénzt hoznak az amúgy tetszhalott palesztin gazdaságba.
























Betlehemi ellenőrzőpont.
























A sherutból kiszállva ez a látvány fogadott minket. Itt áll az Ariel Sharon által 2002-2004 között emelt fal.
























Kb 10 méter magas, és nagyon nyomasztó.
























Szabályos időközönként lőtornyok törik meg a szögesdróttal és reflektorokkal felszerelt kerítést.
























Sharon fala elég sok nemzetközi visszhangot váltott ki. Az viszont vitathatatlan, hogy amióta áll, azóta biztonságosan lehet Jeruzsálemben közlekedni és az öngyilkos merényletek száma is töredékére csökkent.
























Körbe a szabad falfelületen graffitik, mély tartalmú jelszavak láthatóak.
























Sokszor olyan jól sikerültet ezek az alkotások, hogy egy nyugati street art kiállításon is lehetnének. Ha egyszer lebontják a falat, akkor biztos vagyonokat fog érni 1-1 szebb darab.































Jézus mellett amúgy itt született még Dávid is, a zsidó király.
























Sokan a Berlini-falhoz hasonlítják ezt a monstrumot.
























Amikor beléptünk Palesztinába, egyből lerohantak a taxisok, hogy elvigyenek minket a város központjába. Mi eldöntöttük, hogy sétálni fogunk, de ha valaki vár 2-3 percet a város felé, és sétál előre kitartóan, akkor a taxisok maguktól is leviszik a kezdeti ár töredékére a fuvardíjat. Persze kérdés, hogy pont rajtuk kell-e spórolni. Szegények, mint a templom egere; a turistákon kívül nem sok bevételi forrásuk van.
























Én személy szerint akkor kezdtem kicsit megnyugodni a rendkívül depresszív épületek között, amikor megláttam egy Subway-t, sok ékszerüzletet és pár bank automatát.
























Hát igen... Mindenkiből mást hozott ki ez a környezet.
























A fal által megadott alaphangon az utcakép sem sokat segít.































Jelenleg kb 30000 ember lakja a várost, de nagyon nagy az emigráció aránya. Aki csak teheti, megy innen.
























Ez a városka is nagyjából ugyanazok kezén fordult meg, mint oly sok másik hely a környéken: az egyiptomi fennhatóságot római követte, majd a bizánci; a keresztesektől az ottománok foglalták el, majd különböző muszlim törzsek irányítása alá tartozott; végül jöttek a britek, most pedig ez a furcsa izraeli-palesztin fennhatóság.
























2001-ben, a második palesztin intifada alatt súlyos károk érték a környéket.
























A betlehemi turista negyed közepén található a középen álló palesztin kelme kereskedése. Vettünk is rögtön 3 pasmina sálat kb annyiért, mint amennyiért itthon 1 negyedet sem kap az ember. Elmondta, hogy 2001-ben izraeli tankok járőrőztek a környéken, majd kidöntötték a villanyoszlopokat és elpusztították a transzformátorokat. Így áram nélkül maradt a város, és a sok élelem, amit felhalmoztak, a nagy melegben szinte mind megromlott.
























Az árus amúgy nagyon értelmes, művelt ember volt. 5 nyelven beszélt magas szinten, és ezt le is tudtuk tesztelni, mert az általunk beszélt nyelvek lefedték az övéit (angol, német, francia, arab, héber). Emellett boltja van, kosárlabda edző és tanár. Nagyon érdekes ember volt, de belőle is sütött a gyűlölet Izrael iránt.
























Bementünk egy kis giroszoshoz, ahol is sikerült életem legolcsóbb és legjobb falafeljét megenni. Közben jól megvitattuk a benyomásainkat a helyről.
























Betlehem főterén található a betlehemi béke központ...
























...illetve a haldokló béke fája.































A Születés temploma melletti főtér amúgy már egészen a turistáknak lett kialakítva.
























Az itt található templom a keresztény hagyomány szerint Krisztus születésének helyén épült, és az egyik legrégebbi templom a Földön.
























A templom valójában egy hatalmas komplexum valójában, több kisebb templomot foglal magába.































A beszűrődő fény sajnos nem az isteni megváltást hozza a régióra...
























A keresztény hagyomány szerint pontosan ez az a hely, ahol Jézus megszületett. Belül nincs semmi.
























Furcsa oltár ajándékokkal.
























Szép ókori mozaikok és ikonok találhatók a templomban.
























Elisha és Ági.
























Kéne ide még egy Megváltó...































Végül egy kis videó.

 


2 komment

Címkék: video vallás izrael háború pénz templom esélyegyenlőség graffiti jeruzsálem turista katolikus étkezés népnevelés

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr791163683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagy mihály 2009.08.07. 00:33:28

Greg nagyon tanulságos és szivesen olvassuk a blogod. A régi barátsággal figyeljük a beszámolóidat.Cikák.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.22. 08:56:08

Nagyon érdekes ember volt, de belőle is sütött a gyűlölet Izrael iránt."

miért belőled nem süt?
neked az a 2. otthonod?
süti beállítások módosítása