Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Floorball Szingapúrban

2007.08.20. 08:40 :: Gr3g

Már néhány hete kint vagyok Szingapúrban, igy volt időm kicsit belekóstolni az itteni floorball életbe is. Még Magyarországról felvettem a kapcsolatot néhány helyivel, hogy tudjak hol edzeni ittlétem alatt. (Köszönet Apostol Áginak és Huszti Petinek a közvetitésért.) Igy jutottam el a "Moosemen" nevű csapat edzésére. Keddenként jönnek össze este 8-10-ig a Valhol floorball centrumban. Heti egy edzéssel is sokszoros bajnokok, rengeteg volt és jelenlegi válogatott játszik náluk. Sokan egyetemeken és középiskolákban is floorballoznak, tehát a heti egy edzés az nem teljesen igaz. Most még nincs bajnokság (csak január végén indul a Division A, a helyi OB1), igy játék megy végig az edzéseken. Játszik náluk néhány külföldi is: 3 svéd, egy német meg mostmár jómagam is. A svédek azért még verik a mezőnyt (ketten bajnokok is voltak a svéd elit ligában), de van 1-2 nagyon tehetséges helyi is. A játék elején mindig megy egy kis viccelődés a bőrszinekkel kapcsolatban. Először kitalálják a svédek, hogy akkor fehérek a sárgák ellen játszanak. Utána meg kell szavazni, hogy milyen labdával. A sárgák fehér szinűt szeretnének, a fehérek pedig sárga labdát ütnének szivük szerint.

A Valhol egy két emeletes komplexum, alul két kisméretű floorball pálya van állandó palánkkal, fölül pedig irodák valamint egy floorball bolt. Az egyik svéd vezeti a testvéréve. A pályák kicsit kisebbek a szabályosnál, ezért csak 4-4 mezőnyjátékos küzd egymás ellen, emiatt nagyon lendületes játék alakul ki. Hiába a sok ventillátor a plafonon, a klima sajnos sokkal rosszabb, mint az Épitők a legnagyobb melegben. A legutóbbi edzésen 3 perc után szó szerint olyan voltam, mintha zuhany alá álltam volna be, és úgy mentem volna a pályára. Nem elég, hogy 28-30 fokban kell edzeni, de mindezt 100%-os páratartalom mellett. Nem fehér embernek való... A bajnoki mérkőzések nem itt vannak, remélem majd oda is eljutok valamikor.

Itt edzünk:




























És igy:


Ütőt nem hoztam, gondoltam majd kérek kölcsön valakitől, vagy veszek egy használtat. Szingapúrban rengeteget vásárolnak az emberek, és ha jól láttam az ütőiket is legalább évente cserélik. Emiatt furcsán néztek, hogy miért nem veszek egy ütőt ittlétem idejére. Végül igy is tettem, hosszú telefonos egyeztetés után eljutottam Wilfred-hez. Ő a helyi Fatpipe nagykereskedésben dolgozik, elvitt a raktárba, végül tőle vettem ütőt.

Gripek, kiegészitők a helyi Fatpipe boltban.


































Kapuk:
 

























Ütők, kapusfelszerelés:

































Wilfred az új ütőmet, egy Wiz 27-est szerel. 120 dollárba, azaz nagyjából 14000 Ft-ba került. Pont 10.000-el olcsóbb, mintha otthon vettem volna meg... Adott hozzá 2 precision labdát is, illetve olyan fejet rakott rá, amit kértem.



































Amennyire belelátok az itteni viszonyokba, a játék népszerűsége és szinvonala most még nagyjából olyan szinten lehet, mint Magyarországon. Sajnos azonban van mitől tartanunk. Mig a magyar floorball válogatott legeredményesebb játékosai svéd ligákban játszanak, addig itt csak szingapúriak vannak (azt a pár külföldi edzőpartnert most nem számolom, mivel ők úgyse mennek nemzetközi versenyekre szingapúri szinekben), tehát a legügyesebb játékosok kizárólag a hazai bajnokságból kerülnek ki.

A legtöbb helyi játékos elképesztő futómennyiséggel rendelkezik, és technikailag sem maradnak el mögöttünk. Sokan erős dohányosok, és furcsa mód ennek ellenére nagyon jól birják a futást. Ami kicsit aggasztó ránk nézve, hogy mi lesz itt néhány év múlva. Mig otthon mindenhonnan elvonják a pénzeket, nincs pálya, nincs palánk, általában a sport helyzete katasztrofális Budapesten, addig itt a sportot tekintik az egyik legfontosabb területnek. Az utcán menve számtalan ingyenesen használható, igényesen kialakitott sportpálya van (kosár, foci, tenisz). Floorball tekintetében is sokkal jobban állnak. Középiskolák, egyetemek saját pályával, palánkkal rendelkeznek, és rengeteg fiatallal ismertetik meg ezt a sportot.

Remélem mihamarabb nálunk is lecserélődik 4 éves ciklusokban gondolkozó, újraválasztásért küzdő vezetői réteg, és kialakul egy hosszú távú nemzeti minimum, amiben a sport is megfelelő helyre kerül. Ha nem igy lesz, akkor nem csak a sport tekintetében köthetjük fel a gatyánkat...

3 komment

Címkék: video sport floorball szingapúr népnevelés

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr98142075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ági 2007.08.20. 19:49:21

Légkondi nélküli csarnokban gyilkos Szingapúrban edzeni, az tuti. Az első ilyen edzésen mire a pályáig eljutottam leizzadtam (pedig csak a terem másik végében volt mint az ahol öltöztünk)
Ha Arland-dal találkozol, beszélsz, mondd meg neki hogy a magyar lányok üdvözlik :)

Gr3g · facekontroll.blog.hu 2007.08.21. 03:39:43

Szia Ági!

Arlanddal konkrétan ma este fogok találkozni edzésen, áradom, hogy üdvözlitek. :) Floorballal is hatalmas szerencsém van, amúgy. Múlt héten kiderült, hogy Kenny kb 3 percre lakik tőlem, igy ezentúl kocsival hoz-visz edzésre.

Arlanddal már az első héten összehaverkodtunk amúgy. Edzés után elvitt vacsorázni az egyik közeli food court-ra, és nem is hagyta, hogy fizessek. Utána mondta, hogy mutat valami érdekeset. Elvitt egy kis kitérőre, a Gaylang nevű városrészbe, ahol a kurvák vannak. Befordult egy kis utcába, ahol hirtelen lelassult a kocsisor előttünk. Elkezdtünk lépésben araszolni, majd megjelentek kétoldalt a prostituáltak. Elég furcsa volt ilyet látni. Rasszok szerint rendeződtek, először a kinaiak, utána thai lányok majd a filippinok. Végül a maradék, köztük a ladyboy-ok. Mondta, hogy ezek az igényesebb ribancok, akik 100-150 dollárért elvihetőek. Viccelődve mondta, hogy, ha akarom szerez nekem egyet, és alkuszik az árból (persze ezt az élményt kihagytam). mondta, hogy pár utcával arrébb az öregebb, csúnyábbak már 20-30 dollárért megkaphatóak. Mondta azt is, hogy vannak rendes ellenőrzött bordélyok is, ahol rendszeresen vizsgálják a lányokat, igy azok jóval biztonságosabbak.

Utána meg hazavitt, ahol akkoriban laktam. Közben azon sopánkodott, hogy gulyást nem lehet kapni Szingapúrban, az pedig mennyire hiányzik neki. Hát, ebben meg tudom érteni...

Ági 2007.08.21. 18:57:11

Mi is ott laktunk Gaylang-ban, Arland nem mutatta a hostel-ünk :)? (Betel Box, Joo Chiat Road)

A nagykövet úr azt mondta az egy elég proli kerülete Szingapúrnak, és ha egy helyinek azt mondjuk ott lakunk lesüti a szemét és egy zsebkendőt tart az orra elé. Hát, nekünk csak erre telt, de semmi bajunk nem volt. Sőt, nekem nem tűnt fel hogy ilyen sok örömlány van arrafelé.

Arlandot meg várjuk vissza Magyarországra :)!!! (Persze téged is:)
süti beállítások módosítása