Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Kocka-e vagy?

2007.09.13. 17:35 :: Gr3g

Elég fárasztó hetem volt, turistáskodni nem voltam mostanában, így semmi szórakoztatóval nem tudok szolgálni. BME-s barátaim kérték már, hogy írjak az itteni kocka-dolgokról, szóval ma ennek próbálok eleget tenni. Mivel is kezdjem ezt a posztot az IT (Information Technology) egyik fellegvárából, Szingapúrból?

Itt állítólag már információs társadalom van. Hát, az biztos, hogy minden második ember laptoppal rohangászik, és szinte mindent meg lehet csinálni online. A városállam nagy részén ingyenes Internet elérés van (Wireless@SG). IP kiosztás után a böngésző egy bejelentkező oldalra visz, ahol be kell lépni a megadott jelszóval. Ha nincs ilyen, semmi pánik, csak regisztrálni kell az oldalon, és a megadott mobil számra már küldik is a kódot. Ezt begépelve már szabadon szörfölhetünk a neten. Ingyen. Eddig én is azt használtam, meg néha a szomszédok kódolatlan wireless-ét (bár azt inkább nem, mert nem szabad). Mivel ez elég megbízhatatlan, akadozik és email-ezésen kívül másra nem nagyon lehet használni, múlt héten bekötöttük a netet. Eszembe jut az egyik épületes infós vicc:

Két informatikus beszélget.
-Te, neked mi volt eddig a legkomolyabb kapcsolatod?
-4 megás ADSL.

Hát igen, nekem most 6 megás van. Torrentezni csak finoman fogok, mert sose lehet tudni, hogy milyen forgalom figyelés van erre felé (bár most 300 K-val simán jön az oktatási segédanyag). Ez nem az a pontja a világnak, ahol az ember a törvénnyel szembe akar kerülni. Szingapúr nem csak az 1 főre jutó bevásárlóközpontok tekintetében világelső, hanem a halálbüntetések aránya is itt a legmagasabb a lakosságra vetítve. A 6 megát amúgy hűségnyilatkozat nélkül havi 60 szingapúri dollárért (kb 8000 Ft) adják. 2 éves elkötelezettség mellé még egy középkategóriás laptopot is az emberhez vágnak.

Én itt elvileg szakmai gyakorlatot csinálok, Egyetemre nem járok. Gyakorlatilag azonban az van, hogy a főnököm akkor fogja otthagyni a kutatóintézetet, amikor nekem lejár a gyakorlatom; amúgy is elég nyugis lenne a munka, (ennyi pénzért még jó, hogy nem várnak el semmit...) így lényegében azzal töltöm a napjaimat, amivel akarom. Kaptam ugyen egy feladatot (algoritmus kiválasztás, implementálás, eredmények értékelése...), de amíg van érdekesebb dolog, ami hasznos is, addig inkább azt csinálom. Bejárok egy Advanced Natural Language Processing nevű PhD-s kurzusra az NUS-en (National University of Singapore). Kreditet nem kapok érte, de cserébe valami értelmeset tanulok itt. Múlt héten kellett írnom egy összefoglaló cikket opinion mining / subjectivity analysis témában. Az érdeklődők elolvashatják, de 2-3 évnyi informatikus előképzettség nélkül nem ajánlom. Én szóltam. Szóval járok egyetemre itt is. A kurzus 6-os szintű. A cserediákoknak azt mondták év elején, hogy 4-es szintű tárgyat már ne vegyenek fel, ha nem akarnak egész félévben dolgozni, szóval el lehet képzelni, hogy a 6 mit takar. Az itteni PhD diákok 2 tárgyat hallgatnak félévente, ez is egy ilyen. A belinkelt cikk csak könnyed ujjgyakorlat volt ahhoz képest, amilyen nagy projektet kell csinálni év végére, meg lesz ZH is persze. Projektet még nem választottam, de jövő hét elején ez is meglesz, majd tudatom, ha vannak érdeklődők. Tervezem rendesen teljesíteni a követelményeket, és megkérni a tanárt, hogy írjon egy papírt, hogy jártam hozzá erre a kurzusra. Hátha jól jön még később. Mellette továbbra is Java-t kódolgatok, illetve egy J2EE projektben segítek egy ismerősömnek. Szóval nem unatkozom.

Gondoltam keresek valami témába illő képet, mert az olvasó közönség fele biztos csak a képeket nézi meg. Így találtam rá erre a gyöngyszemre. Ha megérem a februárt, és Fruzsi ott fog várni a reptéren, akkor rendelek neki egyet. Megérdemli.























2 komment

Címkék: munka vicc lakás kocka szingapúr népnevelés nus

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr24164706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Preko 2007.09.14. 12:12:06

Hozzál róla hivatalos papírt, hogy hány kredites, heti hány órában tanulod, és a BME elfogadja szabadon választható tárgyként. Ez nem számít bele a diplomához szükséges 300-ba, de emelheti az átlagodat/ösztöndíjadat.
Halácsy Pétert biztos érdekelné, hogy milyen projektet csinálsz ahhoz a tárgyhoz, akár tdk-nak is elsütheted itthon.
Na minden jót! :)

Gr3g · facekontroll.blog.hu 2007.09.14. 14:40:25

Üdv! Hoznék én mindenféle pecsétes papírt, de az itteni adminisztráció nagyon vaskalapos. Én hivatalosan nem vagyok NUS hallgató, csak a tanár jófejsége miatt járhatok be az órára. Az is nagy eredmény lesz, ha őt rá tudom venni, hogy csak a saját lelki békém miatt adjon már egy papírt a tárgyról. A projekt még képlékeny, hétfőn megyek konzultálni az előadóhoz, ha kiderül valami érdemleges, akkor tudatom itt.
süti beállítások módosítása