Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Falmászás, Little India

2007.11.07. 05:01 :: Gr3g

Szingapúrban akármilyen sportot akar csinálni az ember, kell hozzá képesítés. Ez abból áll, hogy elmegy az ember a Szingapúri Nemzeti XY Sport Szövetség által kijelölt helyek valamelyikére és ott részt vesz egy kurzuson. Az 50/100 dolláros kurzus végén a sport alapjait megismerve egy 1-es szintű képzést igazoló kártya boldog tulajdonosaként hagyja el a helyet az ember. Sokszor értelmetlen adminisztrációról van szó, de mivel minden helyen kérik a kártyát, ezért nem nagyon lehet kikerülni. Én pár hete elkezdtem falat mászni, így a legelején részt is vettem egy kurzuson. Falmászásból speciel nem volt teljesen értelmetlen pénzkidobás a kurzus, mert azért nem triviális, hogy mit hogyan kell csinálni.


































Falmászásból 3 szintet lehet elérni Szingapúrban, én most 1-es papírt szereztem, december elején megyek 2-es szintre. Ott már nincs a biztosító kötél előre felrakva, azt is magaddal kell felfelvinni. Az 50 dolláros 1 napos kurzus elején kb 2 órán át mesélt egy srác a sport alapjairól, a felszerelésről, a veszélyekről meg sok egyébről. Ez volt a tanterem.


























Megtanultunk rögzítő 8-ast kötni,
















biztosítani,


















meg hevedert felkötni.





















Oktató felszerelés.


























Aztán a nap további részében a nagyon jó minőségű mászó falakon gyakoroltunk. 3 szoba volt különböző nehézségű falakkal tele, szóval volt választék bőven.


























Aztán gyorsan el is telt a nap, a sportot viszont annyira megszerettem, hogy azóta többször voltam. Péter talált egy nagyon jó kis helyet Little India-ban, illetve az NUS saját mászó termébe is többször mentünk már mászni.

Ez a Little India-i:


























Először a könnybb falakon gyakoroltunk. A nehézségi fokozatot egy számomra érthetetlen rendszer jelzi. 5A a legkönnyebb, utána 5B, 5C, 6A, 6B, 6C, 7A, ... és így tovább. Sokszor a fogás mellé rakott szigetelő szalag darab jelzi, hogy az adott pálya része-e az elem, de a Little India-i helyen szerencsére adott pályához adott színű fogások tartoznak, szóval nem nehéz követni a pályát.


































Van egy hátsó szoba is, ahol boulderingelni lehet. Ez azt jelenti, hogy minden biztosítás nélkül mászik az ember főleg oldal irányba. Ez sokkal nehezebb, mint a sima függőleges falra mászás, nagyon számít az ember technikája. A biztosítás nem hiányzik, mert alacsonyan van az ember és vastag szivacs van az egész teremben.


























Leesek-e?


































Ez a hely annyira bejött, hogy Krisztinával, Zsuzsival és Danival visszamentem pár nappal később.


























Sajnos nekik nem volt 1-es szintű falmászó papírjuk. Amikor elkezdtem nekik a szorító 8-as csomót mutatni, akkor odajöt valami köcsög, hogy mit csinálunk mi ott?! Hát, mondom mutatom a barátaimnak, hogy hogyan kell csomót kötni, mert már elfelejtették. Erre jött, hogy előbb el kell végezni egy tanfolyamot, csak utána lehet mászni. Aztán végül hosszú huzavona után abban maradtunk, hogy én kötöm be nekik a csomót meg én biztosítom őket, ők meg csak másznak. A terv gyenge pontja az volt, hogy én hogy mászom majd, ha ők nem biztosíthatnak. Ezt úgy oldottuk meg, hogy mindig megkértem valakit a helyiek közül. Nem örültem, de a muksó ezután nagyon figyelt ránk, mi meg nem akartunk galibát.


























Krisztina mászik.


























Little India azért is baromi jó hely, mert nagyon olcsó indiai kaját lehet enni. Hatalmas tömeg volt az utcákon, mert már akkor a Depravali-ra készültek. Ez itt annyira nem hangulatos ünnep, mint Indiában, de majd kimegyek a tényleges ünnepkor fotózni. Indiában ilyenkor állítólag összejön a család, és több napon keresztül egy speciális italt fogyasztanak. Összeöntenek fűszereket, rengeteg töményet, meg hogy biztosan jó hangulatban teljen az ünnep még ipari mennyiségű THC tartalmú növényt is belefőznek. Aztán az egész család kisgyerektől nagymamág ezen az itókán él pár napig, esténként meg felmennek a ház tetejére tüzijátékokat lődzni a szomszédokra. Asszem rossz helyre jöttem... Na jó, nem is. Oda majd máskor megyek :)


























Szingapúrban nehéz olcsón normális alkoholt kapni. Szórakozó helyen 12-15 dollárnál kezdődnek az alkoholos italok, valamivel barátibb a boltokban kapható 6 darabos 0,33-as sörös csomag, amit 15 dollár körül lehet venni. A legjobb megoldás erre a komoly problémára is Little Indiában van. Található itt ugyanis egy bolt, ahol egy idős kínai nénike a vámon elkobzott piákat eladja. Megveszi a vámosoktól, és utána kis haszonnal továbbadja. Asszem teljesen legális az üzlet. A kirakat mindenesetre elég biztató.

































És bent se kellett csalódni. Egy normális üveg bor itt már 20 dollárért elvihető, míg a boltokban ennyiért a rossz minőségű ausztrál meg új zélandi lőrét se adják. A dobozos Chang sör 2 dollár, ami itt sajnos olcsónak számít (250 Ft!), máshol 3-4 dollár. Tömények 30-40 dollárnál kezdődnek, ha lenne pénzem, akkor vettem volna valamit. Szerencse, hogy még kitart a Tiomanon vett 1 literes Jim Beam-em.

















2 komment

Címkék: sport rizsa turista szingapúr étkezés nus

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr31206740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H4MU · http://fenyeshang.blogspot.com 2007.11.07. 09:28:26

Hehh a leírásaid alapján Szingapúr eléggé elvonókúrának hangzik :)

Gr3g · facekontroll.blog.hu 2007.11.07. 12:49:39

Hétvégente valóban nem fetrengek a saját hányásomban alkohollal a vérem helyén elkötött és szétszúrkált vénával. Persze igényem se lenne rá, de azért nem mindig jó, hogy ezt a döntést előre meghozták helyettem a gondos helyi törvényalkotók.
süti beállítások módosítása