Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Ayutthaya, Thaiföld régi fővárosa

2008.03.18. 23:36 :: Gr3g

Thaiföldi utunkon Bangkokból északnak vettük az irányt, és Ayutthaya érintésével Chiang Maiba mentünk. Ayutthaya a középkori Thaiföld fővárosa volt, de miután 1767-ben a burmaiak porig rombolták a várost, elvesztette régi befolyását és a Burmától távolabb fekvő Bangkok lett az új központ. Rengeteg khmer stílusú épület romjait találhatjuk a díszes buddhista kolostorok között.
























A képen látható épület a legmagasabb a régi templomok közül. Az idegenvezető elmondása szerint a csúcsán régen egy hatalmas aranydísz volt, de ezt az 50-es években lelopták. Ez azért furcsa, mert egy éjszaka alatt eltűnt onnan, amihez helikptert kellett használjanak a tolvajok. Az pedig abban az időben csak a vezetőséghez kötődő hadseregnek volt. Mindenki rakja össze.































A mosolygó, kövér Buddha a gazdagságot jelképezi.
























Ez az egyik legnagyobb beltéri aranyozott bronz Buddha Thaiföldön.
































Kis Angkor érzést sugárzott a hely.
































Itt elkúrtuk, mert ez egy szent hely, ahova papucsba nem lett volna szabad bemenni. Erre figyeltünk mindenhol (ahol nem volt tábla, ott is), csak itt valahogy nem jutott eszünkbe a romok miatt.
























Ezeket a kakasokat a Thai királynak ajánlják.































Nagyon szépek voltak a romok.































Ennél azt hiszem sikerült tartalmasabban tölteni a nyaralást.
























Fejetlen Buddha szobor.
























Thai típusú vatok.
























A Buddha szobrokat thaiok fejezték le, hogy jó pénzért eladják a turistáknak. Mostmár alig találni ép szobrot. A szobrok mögé állni és saját fejjel helyettesíteni a hiányzót, az törvénysértés, amiért komolyan meg is bírságolhatják az embert. Még arra is vigyázni kell, hogy ha az ember közel merészkedik a szobrokhoz, akkor Buddha hiányzó feje magasabban kell legyen, mint a miénk.
























Itt erősen érződik a khmer hatás.
























Hű, de átszellemült.
























Hű, de nagy!!! Ez Thaiföld legnagyobb kültéri fekvő Buddha szobra. Mint minden fekvő Buddha szobor, ez is azt a pillanatot ábrázolja, amikor Siddhārtha Gautama eljut a nirvánába.
























Ez Ayutthaya leghíresebb "szobra". Egy levágott Buddha fejet egy fa körülölelt és már vagy 40 éve magában tartja. A fej tehát nem a fa része, az kőből készült, csak a természet játszott vele kicsit.
































Tradicionális thai ház (érted, thai ház). Cölöpökön áll, a meredek tető végeinél égnek áll, és középen egy nagy nyitott tér van benne.
























Voltak elefántok is, hogy a nyugati turistákat szórakoztassák.
























Gyomorforgató volt, amit a kis elefántokkal megcsináltattak, hogy pár nyugatitól kis pénzt szedjenek el egy közös fotóért.
























Lehetett etetni is őket banánal meg cukornáddal. Amelyik elefánt már kinőtt ebből a korból, azt turisták szállítására használták.






















2 komment

Címkék: bangkok templom természet thaiföld turista rom

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr93374443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H4MU · http://fenyeshang.blogspot.com 2008.03.19. 10:43:25

A Buddha szobrok miért vannak sárga lepedővel leterítve? Látom eléggé forgott a gyomrod amikor a kiselefántot fotóztad :)

Gr3g · facekontroll.blog.hu 2008.03.19. 14:19:31

Hogy lepedővel miért vannak leterítve a szobrok, azt nem tudom. Hogy miért sárga az a lepedő, azt viszont igen. Buddha teliholdkor született, teliholdkor halt meg és telihold volt amikor elért a nirvana állapotába is. Emiatt kitüntetett szerepe van a buddhista kultúrkörben ennek a teliholdra emlékeztető sárga árnyalatnak, a szerzetesek is ezért hordanak ilyen színű tógát.

A második megjegyzésedet nem kommentálom.
süti beállítások módosítása