Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Cigánybűnözés

2009.02.08. 16:56 :: Gr3g

"Ma Magyarországon a legnagyobb megoldatlan probléma a cigánykérdés."

 

A veszprémi kézilabdás tragédia olyan lehetőség a cigánykérdés rendezésében, mint az őszödi beszéd lehetett volna a kormányzás tekintetében. Nagyon remélem, hogy ennek a tragikus esetnek komolyabb következményei lesznek, mint amennyit Őszödből sikerült kihoznia a nemzetnek. Annyira bonyolult kérdéskör a cigányság helyzete, hogy nehéz róla röviden és/vagy értelmesen írni, de azért megpróbálom. Remélem legalább az egyik sikerülni fog.

 

Az utca nevel

Nekem háromszor volt eddig konfliktusom nyílt utcán. Minden esetben cigányok voltak a támadók. Egyszer a húgommal sétáltunk fényes nappal kb 10 éve a járdán, majd jött szembe két cigány. Az egyik fogta, és lekapta a húgom fejéről a sapkáját, mondván, hogy ez kell neki, és mentek tovább. A következő eset az volt, amikor kb 7 éve fényes nappal, egy emberekkel teli villamoson az aranyláncomat próbálta meg letépni a nyakamból két cigány. Az egyik elkezdett beszélni hozzám, amíg a másik mögém ment, hogy ne vegyem észre a dicső akciót. Nem sikerült neki rendesen megfogni a láncot, amikor leugrott a villamosról, így az megmaradt. Azóta inkább nem hordom.

A harmadik eset kb 5 éve történt: négy "bátor" cigány a tisztes túlerő önbizalomnövelő hatásától hajtva odajött egy parkban, és elvette a telefonomat. Az egyik meg belém rugott, amikor ellöktek és lekerültem a földre, de ennyivel megúsztam. A legfurább az volt, amikor az eset után siettem a rendőrségre, és egyszerűen nem tudtam megfogalmazni, hogy mi is történt. Szívem szerint azt mondtam volna, hogy "4 koszos cigány megtámadott és ellopta a telefonom", ehelyett valami olyasmit sikerült hebegve-habogva előadnom, hogy "4 roma... kisebbségi fiatal... ezt ki lehet mondani?... odajött hozzám és elvették a telefonomat". Akkor éreztem, hogy valami itt nincs rendben. Ha kialakult bennem egy olyan reflex, hogy még ÉN érzem magam kellemetlenül, hogyha kimondom az elkövető etnikai hovatartozását, akkor valami nagyon torz társadalom kezd itt kialakulni.

Szép remények

Azóta eltelt öt év. Mi változott ez alatt az idő alatt? Sajnos nem sok. Talán csak a cigányok által elkövetett bűncselekmények száma és brutalitása növekszik rendületlenül. Velem szerencsére nem történt semmi hasonló az elmúlt években, de azóta is ugyanúgy összeszorul a gyomrom, ha pár hangoskodó cigány felszáll a buszra, és arra vár, hogy valaki okot adjon, hogy beleköthessenek. Ez pedig sajnos mindennapos jelenség szép fővárosunkban. Néhány éve még hírértéke volt, ha egy roma asszony tanárt ver. Ma már egy vállrándítást se vált ki. Azóta amúgy is inkább kis suhancok vernek tanárokat és veszik azt fel kamerával.

Ő se piskóta:

Az nyilvánvaló, hogy nem születésétöl fogva gonosz az ember. De én sem úgy születtem, hogy ellenérzések vannak bennem a cigányokkal szemben! Erröl közvetlenül igenis ök tehetnek, mert ők nem tartják be a társadalmi normákat. Az más kérdés, hogy olyan helyzetben vannak, hogy a saját erejükből nem tudnak felemelkedni és kilépni ebből a helyzetből. Ez már a többségi társadalom, és elsősorban a politikusok felelőssége. Közvetve tehát magunknak köszönhetjük a helyzetet.

Szomorú tény - a jövőre vonatkozóan különösen aggasztó - hogy amit most próbálunk oktatással, segélypolitikával szabályozni, az legjobb esetben is csak évek múlva fog megjelenni a társadalomban. Addig csak rosszabb lesz a helyzet.

Veszprém

A fővárosban élők többsége el se tudja képzelni, hogy mi zajlik nap mint nap vidéken. Én sem tudom, csak vidéki rokonoktól, ismerősöktől van valami torz rálátásom a kisebb telepükések problémáira. A fiatalok elköltöznek, az idősek ottmaradnak. Csak az alsóbb, iskolázatlan néprétegek sokasodnak, hogy aztán terrorizáljanak egész településeket. Sőt, újabban a rendőrök sincsenek biztonságban.

Marian CozmaEbben a kilátástalan helyzetben olaj a tűzre ami ma hajnalban Veszprémben történt. (Még zajlik a nyomozás, így amit most leírok, ne vegyétek készpénznek.) A hírforrások szerint egy nagyobb cigány társaság évek óta tartja rettegésben a veszprémi éjszakát. Mint korábban többször, most sem fizettek a szórakozóhelyen. Amikor a pultos lány ezt szóvátette, akkor megütötték és a fejét a pulthoz verték úgy, hogy eltörött az állkapcsa (!!!) Ezzel a helyzettel nem lehet mit kezdeni, hiszen 30-40 fős cigánysereggel mégis mit csinál az ember? A helyszínen tartózkodó, Iváncsik Gergő gyerekének születését ünneplő kézilabdások közül a 211 cm magas Marian Cozma nem hagyta szó nélkül az esetet. Kimentek a hely elé, ahol az egyik cigány amint Cozma kilépett a helyről, alattomos módon arcon szúrta, aztán többször szíven. A segítségére siető Zarko Sesumot megrugdosták, így súlyos koponyasérüléseket szenvedett; Ivan Pesicet alattomosan hátbaszúrták, az egyik veséjét ki kellett operálni.

A hihetetlen bátorságáról tanúbizonyságot tett, tragikusan fiatalon meggyilkolt Marian Cozma tragédiájának okán megemlékezésekre kerül sor a következő helyszíneken a mai napon:

Veszprém: 19 óra - Veszprém Aréna
Szeged: 16 óra - Városi Sportcsarnok
Győr: 16 óra - Magvassy Sportcsarnok
Kapuvár: 18 óra - Deák Ferenc utca 18.
Budapest: 16 óra - Papp László Sportaréna

Nyugodjék békében! 

Dezinformáció

Az elmúlt évek legérthetetlenebb jelensége számomra a kormányzati kommunikáció. Az a szomorú, hogy a politikusok és a média többsége struccpolitikát folytat. Amíg nem a budai "elitiskolák" tanárait verik meg; amíg nem a rózsadombi ingatlanok kerítéseit lopják el; amíg nem az 1. kerületben fognak éjszaka garázdálkodni a kisebbségek, addig nem fognak változtatni semmit, és marad az, hogy "nincs cigánybűnözés!" (Érdemes meghallgatni Orosz Józsefet a Klub rádióban. Nála betegebb ember talán nincs is a magyar médiában...)

Úgy tesznek, mintha nem létezne a probléma, pedig már mindenki csak röhög rajtuk. Minden hírben kényszeredetten kerülik a "cigány" jelzőt, holott teljesen világos, hogy "30-40 kardokkal és kaszákkal felfegyverkezett tömeg: férfiak, asszonyok, gyerkek vegyesen" az ma Magyarországon csak cigányokat jelenthet. Ha valaki nevén nevezi a gyereket, akkor reflexből őt büntetik. Ha valakinek eszébe jutna valami épkézláb magyarázat, hogy ezt miért csinálják, akkor ne tartsa magában!

Remélem, hogy ad majd egy jó nagy pofont a kormánypártoknak az EP választás jósolható kudarca és az a tény, hogy a két nagy párt mellett egyedül a Jobbiknak van reális esélye a parlamentbe kerülésre. Ha észbe kapnának, akkor nem kellene 2010-ig várni, hogy valami történhessen végre ebben az országban.

Engem már 3-4 éve is felháborított, amikor azt kérdezte az óriásplakát pár minden utcasarkon, hogy teszek-e az ellen valamit, hogy a cigányság ne érezze rosszul magát (Minden 2. roma titkolná származását... Ön ad-e okot rá... vagy valami ilyesmi volt a szöveg). Én nem tettem semmit azért, hogy ne tudjanak beilleszkedni a társadalomba. Azt miért nem kérdezi meg senki az óriásplakátokon a cigányoktól, hogy "minden második fehér fél a  cigányoktól. Te tehetsz róla? Követtél már el csoportos rablást, garázdálkodást, rongálást?... Akkor meg mit csodálkozol, ha nem szeret a többségi társadalom?"

Hova tovább?

Vegyük már észre, hogy a Magyar Gárda egy társadalmi válasz a fenti problémára. Amíg a cigányság problémáját nem fogják a politikusok megfelelően kezelni, addig csak nőni fog a támogatottsága.

És hogy mi lenne a megfelelő kezelés? Például a segélyek megnyírbálása, közmunkához kötése. Ha a gyerek nem tanul, vagy rossz a magaviselete, akkor az a segélyben jelenjen meg. Így lenne motiváció a gyerek taníttatására. Mindezek mellett északra kellene tekinteni, és lemásolni azt, amit Szlovákia csinált az elmúlt 8 évben (ezt az utolsó cikket különösen érdemes elolvasni. Nem idézek belőle, mert az egészet be kellene másolni).

És szerintetek hova tovább?


4 komment · 1 trackback

Címkék: média sport magyarország buli háború válság esélyegyenlőség átverés adminisztráció népnevelés cigányság komcsik

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr31930172

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csucsu - REFLUX 2009.04.18. 09:58:10

M. Péter György nyílt levele a magyarországi rasszizmusról Los Angelesből "-Ez egy könyv? -Nem, ez a plafon." (egy életcentrikus orosz nyelvkönyvből) Kedves honfitársaim! Roma barátaim! Szomorú vagyok, szomorú, mint a fa…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mnmnbkhj 2009.02.08. 18:42:32

Nagyon jó cikk, minden benne van. Bonyolult ügy, van, aki még Miskolcon pörög, pedig most Veszprém van fókuszban. Szerintem nincs annyi szociológus az országban, amennyi megoldatlan apró szál akad még. Összefogás, megértés blabla, mindent próbáltunk de doesnt worx.
Nincs több ötletem.

everest 2009.02.08. 21:27:23

"Azt miért nem kérdezi meg senki az óriásplakátokon a cigányoktól, hogy "minden második fehér fél a cigányoktól. Te tehetsz róla? Követtél már el csoportos rablást, garázdálkodást, rongálást?... Akkor meg mit csodálkozol, ha nem szeret a többségi társadalom?" "

ez nagyon találó mondat!!!

őszecske 2009.02.09. 10:13:50

15 évvel ezelőtt, mint magyar utaztam a 6-os villamoson, zsúfolt volt a kocsi és egymásra tapadva utaztunk mi utasok. A Nyugati megálló előtt nem sokkal mögöttem megfordult egy cigánynő és teljes erővel pofon vágott, kiabálva mit dörgölőzök hozzá!...Még órák múlva is ott volt a "piszkos" tenyere helye, a piros folt! Az utasok a villamoson rám néztek, mint egy bűnösre, a cigánynő leszállt a Nyugatinál...
Még én szégyeltem magam a további utazás során, nagyon meg voltam lepődve, mi történt, milyen jogon ütöttek meg! Még most is fel vagyok hárodva, hogy ez megtörténhetett 15 évvel ezelőtt! Azóta csak romlott a helyzet. Soha nem különböztettem meg embereket a származása miatt, de azt mondom, igenis ocsmány, agresszív a legtöbb cigány! A vérükben van!
Mondom, tisztelet a kivételnek...Itt nincs mit kertelni, ki kell mondani ők milyenek is!

Hiszékeny 2009.02.10. 07:12:10

Tegnap este, mivel a TV-ben mondták, hogy az Iwiwen a Sztojkának az adatlapján tömegével írnak véleményt a képei alatt, megkerestem a körözött személy adatlapját, menő kocsival van lefényképezve...képei alatt ott volt a szám, hágyan írtak neki. Volt 1166, 218, 218, 2462 és ment felfelé a negyed óra alatt míg olvasgattam a kommentezők írásait. Mindenesetre vége a jólétének a Sztojkának és társainak, vége a gazdagságának, borzasztó gyűlöletet váltott ki az emberekből! A sok egyszerű ház mellett a másiknak, akit elkaptak csoda "palotája" volt fiatal létére!!! Ez senkinek nem tűnt fel Enyingen? Persze félelembe tartotta a többi embert. Audival jártak, teljesen új kocsikkal...
Más egész életében dolgozik, mint egy állat és felére sem úgy élte le az életét, mint ezek pár évig, fiatal létükre. Rohadt gyilkosok!
süti beállítások módosítása