Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Galilea

2009.07.09. 17:15 :: Gr3g

Galilea Izrael északi, talán legszebb, de mindenképpen legzöldebb vidéke. Rengeteg bibliai és történelmi helyszín található ezen a környéken. Mi egy napot voltunk itt: Haifából érkeztünk át Názáreten keresztül majd sok megállóval a Jordán-völgyében mentünk délnek, hogy Jerikót megkerülve Jeruzsálemen át menjünk vissza Rehovotba. Este későn érkeztünk a Genezáreti-tóhoz, avagy a Galileai-tengerhez.
























Ez a Föld legalacsonyabban fekvő édesvizi tava; 209 méterrel a tengerszint alatt fekszik. Területe 166 km², szóval kb a Balaton negyede.
























A tavat hegyek veszik körül, de alacsony fekvése miatt gyakran hirtelen érkező viharok korbácsolják. Jézus tevékenységének helyszíne jórészt a tó és környéke. Jézus négy apostola is a tó mellől származott: Simon, a halász (Szent Péter) és bátyja, András, és a másik két testvér: János és Jakab. Jézus a tóra néző egyik hegyen tartotta a híres hegyibeszédet. Itt csendesítette le a vihart, adott enni 5000 embernek és itt járt a vízen is. Igyekeztem Jézus nyomdokaiba lépni e tekintetben, de elég nehéz.































A tó partján egy szabadstrandon sátoroztunk, amit mindenkinek csak ajánlani tudok. A napfelkelte ugyen nem tökéletes a környező hegyek miatt, de érdemes megnézni.























A tó déli partján fekszik Yardenit, az a hely, ahol Jézust megtisztította bűneitők Keresztelő Szent János.
























Sok nyelven, így magyarul is olvasható a releváns biblia idézet.































A legélvezetesebb a Hawaii Pidgin nyelvű szöveg volt. Mindenki olvassa el, aki tud angolul, mert nagyon vicces.































A hely sajnos hatalmas csalódás volt. Reggel, nyitásra értünk oda, és meg akartunk mártózni a Jordánban, majd lezuhanyozni. Ekkor a közeli kibbutz lakói, akik a helyen lévő turista látványosságot üzemeltetik közölték, hogy az bizony nem csak úgy megy. 10 USD annak a fehér lepelnek a bérlése, amivel be lehet menni a vízbe. A helyen amúgy rendkívül antipatikus fényképek voltak kiállítva, amint amerikai sztár-papok ál-katarzisban bohóckodnak a vízben, és a hülyére vett amerikai nyugdíjasokat locsolják.
























Mivel elég korlátozottak voltak az anyagi lehetőségeink, így gyors mérlegelés után arra jutottunk, hogy nekünk nem ér meg 2500 Ft-ot ez a felejthetetlen élmény.
























Mondtuk, hogy akkor csak a mosdót használnánk, erre jött is a válasz, hogy az 2 USD lesz; zuhannyal 4 USD. Az egészet megspékelték még egy hatalmas ajándékbolttal, ahol baromi drágán lehetett csomó felesleges kacatot venni. Gyorsan indultunk is délre.
























Nem messze Yardenittől található Dganya Alef és Dganya Bet. Ezek az első kibbutzok közé tartoznak Izraelben.























Történelmi jelentősége a helynek, hogy a kibbutz lakói itt állították meg a szír hadsereget amikor az a Jordán-völgyébe akart vonulni az 1948-as háborúban. A kibbutz lakóinak alig volt fegyverük, állítólag egy ősrégi magyar tankelhárító ágyújuk volt a legnagyobb fegyverük. Emellett néhány kézi lőfegyverrel és házilag barkácsolt okosságokkal harcoltak. Ezt a tankot például egy 16 éves srác állította meg egy Molotov-koktéllal.
























A Renault ezek szerint nem csak autókat gyártott, hanem a szír hadsereget is ellátták.





















Szólj hozzá!

Címkék: magyarország vallás izrael háború természet átverés turista katolikus rom

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr581163706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása