Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Botanic Gardens

2007.07.30. 05:49 :: Gr3g

Akkor most következzék a lakás-para után az eddigi legkomolyabb turistáskodásom, amikor is a szingapúri botanikus kertet néztem meg. Vigyázat, nagyon sok kép következik!

Ez egy átlagos szingapúri járda a botanikus kert felé menet, én meg eső után köpönyegben:

















A kert bejárata, innen nem látszik, de szép kovácsolt vas:


















Az egyik tó:

















Az egyik szökőkút, ami mögé be is lehet menni:

















És ki is lehet jönni mögüle:





























Na ez egy elég jó kis hely volt, a nemzeti orchideás kert. Szingapúr az orchideák hazája, rengeteg féle van, és mint azt itt megtudtam állandóan gyarapszik is a számuk, mert lehet őket keresztezni. A jegy 5 SGD, de kisírtam, hogy én szegény diák vagyok, és a magyar diákommal be is engedett 1 dollárért a kis kínai. Hehe.


















Ez már belül van:



















Fotogén-e vagyok?



















Tájkép:




















Lugas:


















Szökőkút:




















Így kell orchideákat sokszorosítani. Ha nem olvasható, akkor megvan nagyobb felbontásban is. Ha igény van rá, el tudom küldeni.

Általában az orchideákról. Szintén van nagyobb felbontású:


Na ez egy elég vicces rész volt. Az ide látogató politikusokról és uralkodókról elneveznek egy-egy hibrid orchideát. Kb 20-30 főt ért ez a megtiszteltetés.






















Ez itt kérem, Margaret Thatcher.


A kuwaiti miniszterelnök:


A norvég miniszterelnök:


Na és itt dobtam egy hátast. Őexcellenciája, a Horn Gyula-díjas Horn Gyula, a pufajkás turul is kapott egy egész szép hibridet még 1997-ben, miniszterelnökként. Na és?





























Ezen nem látszanak a táblák, de azért ott van a többi naplopó is.






















Faaa.
























Egy másik részlegen az ide látogatott celebritások kaptak virágot. Színészek, zenészek, meg sok távolkeleti, akiket le se fényképeztem.

























Itt van például Jane Goodall:






































Úgy is van, Princess Diana emlékvirág:
























Ricky Martin:






































Hát igen. Néhány növénynek nem elég a 100%-os pára, ezért egy pára-házat is építettek. Szinte vízben jár az ember ott bent.




































Az ananász-félék között.





















Még ananász:





















A kedvencem. Nálunk pálmaház van, náluk meg "hűvös ház":





















Jómagam:





















Még egy orchidea:




































Na, hogy ne csak a biológiáról legyen szó, elmondom, hogy Szingapúrban hogy működik a lakás kérdés. Az emberek 98 %-a magas építésű lakóházakban lakik. Két féle van, az egyik a HDB, ezek állami építésűek, és gyakran elég minimális felszereltséggel adják el őket, cserébe viszont megfizethetőek a szegényebb rétegeknek is. A tehetősebbek úgynevezett condominium-okban laknak. Ezek magántőkéből épültek, általában bútorozottan adják el őket, és mindenféle extra szolgáltatás jár hozzájuk. A mostani házigazdám, Paul egy ilyen condo-ban bérel lakást. A kb 3-400 lakáshoz jár egy játszótér, fodrász, élelmiszerbolt, porta, biztonsági őrök, medencék (úszó és pancsoló), egy konditerem, pár szauna, és két squash pálya. Ezeket a lakók akármikor használhatják. Hát, szívesen laknék egy ilyen helyen... Majd csinálok képeket is.

Ja, és még egy kis népnevelés: A Coriolis-erő - nem meglepően - tényleg működik. Most már az Egyenlítő másik felén vagyok, és a Föld, mint mozgó inerciarendszer tényleg ellentétes irányban fejti ki ezt az erőt mindenre. Ezt abból tudom, hogy a víz nem jobbra örvénylik, hanem balra. Tök vicces. Ja, és ezzel a bejegyzéssel vagy két órát pepecseltem, szóval ha nem kapok szép visszajelzéseket, akkor kevesebb képet fogok feltölteni.

2 komment

Címkék: rizsa természet lakás turista szingapúr népnevelés megérkezés

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr64139467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kappa 2007.08.26. 08:32:39

Jo a blog, mint egy evet ott elt, erdekes olvasgatni. ;) De Sgp azert meg nem ugyanazon a felteken van, mint Mo? Kb 100 km-re van eszakra az Egyenlitotol, igy meg ugyanarra kellene lefolynia a viznek, nem? V. en ertettem felre vmit

Gr3g · facekontroll.blog.hu 2008.06.08. 01:22:31

Jogos az észrevétel az Egyenlítővel kapcsolatban, elkúrtam. Szingapúr az ázsiai kontinens legdélebbi csücske (mint azt büszkén hirdetik is Sentosán), de még mindig az északi féltekén van kb 100 km-re az Egyenlítőtől. Magyarországon már van olyan erős a Coriolis-erő, hogy ha az ember balra tereli a vizet a lefolyóban, akkor az egy idő után átvált a másik irányba. Amikor Szingapúrban voltam, akkor volt olyan, hogy magától kezdett balra folyni a víz, gondolom ott már annyira gyenge a Coriolis erő, hogy ez is megtörténhet.
süti beállítások módosítása