Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Szingapúri Kultúra, Gasztronómia

2007.09.25. 07:53 :: Gr3g

Tegnap kulturális és gasztronómiai áttörést értem el. Voltam egy kinai operán, és ettem este durian-t. Akkor nézzük sorban.

A kinai opera a Haunted Temple (kb. Kisértet templom) volt, a Szingapúri Kinai Opera Társaság adta elő az NUS (National University of Singapore) Kulturális Központjában. A darab nagyon igényes, több külföldi országban adták már elő, jövő héten épp Rigába utaznak vele, előtte pedig még az Esplanade-ben, Szingapúr Fő Szinházában / Operaházában / Kiállitó termében is bemutatják. A megtekintés ingyenes volt, fényképezni viszont nem lehetett. Egyedül ezt a képet találtam az egyetem honlapján.












Igy megpróbálom szavakban átadni az élmény egy kis részét.

A diszlet minimalista, csak cafatokban lelógó szövet-darabkák voltak, valamint egy ipari füstgép és sok szines lámpa. 5 karakter volt, ezek - mint a rendező az elején elmondta - tipikus kinai opera szerepek:

Playboy - alkoholista, nőcsábász, fiatal férfi
Tree Spirit - Gonosz szellem, aki emberek vérét issza
Jónő - Csinos fiatal lány, őt tartotta befolyása alatt a gonosz szellem
Tudós - Idősebb férfiú, csupa jó tulajdonsága van, nem érdeklik a földi javak
Harcos - Egy kardos figura, aki a gonosz szellemek lekaszabolását választotta élete céljául

A darab közben angolul és kinaiul is kivetitették az épp elhangzó szöveget, valamint a rendező az elején kiállt a szinpadra, és elmondta, hogy mit is fogunk látni, meg beszélt kicsit a kinai operákról úgy általában, igy nem volt nehéz követni a cselekményt. A cselekmény nem állná meg a helyét egy hollywoodi szupermoziban, fordulat viszonylag kevés van benne, gyorsan fel is vázolom. A gonosz szellem befolyása alatt tartja a csinos fiatal lányt, és egy elhagyott templomba küldi férfiakért, hogy a vérüket elfogyasztva  még erősebb legyen, majd ha már elég erős, világhatalomra törjön (nem vicc). A lány nem nagyon akar engedelmeskedni, de félti az életét, igy elindul. A templomban közben a tudós és a harcos is egymástól függetlenül éjjeli menedékre lel, kint ugyanis nagy vihar van. A lány a tudóssal fut össze, de annyira szimpatikus neki az idősebb értelmiségi, hogy nem akarja feláldozni. Ekkor jön a részeg playboy, aki köszönés helyett is egy gyors nemi aktust akar végrehajtani a lánnyal. Erre a leányzó elcsalja a szellemhez, aki meg is issza a vérét. A hangokra a tudós és a kardos ember is megjelennek, majd végül kis kavarodás után a harcos végez a szellemmel, a lány pedig boldogan él a tudóssal, mig meg nem hal.

A darab kb 1 órás volt. Ezt akármilyen operából el lehet viselni, de itt kifejezetten gyorsan telt az idő, mert a kinai zene nagyon élvezetessé tette a darabot. Kb 8-10 fiatal játszott végig a szinfalak mögött dobokkal, csörgőkkel, pengetős meg húros tradicionális kinai hangszerekkel. A ruhák és a "diszlet" is nagyon jól sikerültek. minden karakter valami tipikus szint viselt, és amikor ő volt a szinen, akkor olyan szinnel világitották meg a szinpadot. Az ének kicsit hangos volt néha, de azért elviselhető. Összességében élvezetes darab volt, ha valakinek alkalma van rá, akkor mindenképp nézzen meg egy kinai operát összehasonlitásképp.

A darab után hazafelé sikerült Péterrel egy 8 dolláros Durian-t 5 dollárért megvennünk. A metróra külön ki van irva, hogy nem lehet durian-t felvinni, mert annyira büdös, hogy az utasokat zavarná. Nem vicc, asszem 500 dollárra büntetik. Hát a szaga valóban borzalmas, de cserébe az ize se sokkal jobb. Ami mégis leirhatatlanul undoritó, az az állaga. Állitólag 8-10 próbálkozás után "megérik" rá az ember, és akkor ez lesz a kedvenc gyümölcse. Biztos nem véletlenül érdemelte ki a "gyümölcsök király" cimet. Mindenesetre nekem elég volt egyelőre ez a próbálokzás is. Kicsit olyan lehet a durian evés, mint a dohányzás: neked is rossz, meg a környezetednek is; az első próbálkozások alkalmával még nagyon rossz, köhögsz meg nem érted, hogy miért jó ez másokank, aztán a végén hozzászoksz.

Hogy valami finom is legyen a végére, itt egy korábbi gasztronómiai élményem Szingapúrból. Még múlt héten elmentem Hieu-val, a vietnami munkatársammal csilis rákot (chili crab) enni egy food courtra. Ez helyi specialitás, arany árban adják, igy nem valószinű, hogy sokszor fogok enni, pedig nagyon finom. A rákokat természetesen itt is élve választja ki az ember, nagy halomban várták a szegények sorsuk szomorú beteljesülését.

Közülük került ki a vacsora.


























Nem lennék a helyében...


























Előtte.


























Utána.


























A rák páncélját összetörik, hogy hozzá lehessen férni a belső, puha húshoz. A belsőségeket kiszedték, ami megmaradt az mind ehető volt már a péncélt leszámitva persze. A rákdarabkák sűrű tojásos csilis szószban úszkáltak. Köretként fánk-szerű péksüteményt adnak. Forrest Gump rajongók biztos tudják, hogy BB előhozza-e ezt is fogkefével való WC tisztitás vagy gyakorlatozás közben.

A maradványokat jó helyi szokás szerint az asztalra dobáltuk, és meghagytuk a food court dolgozóinak, hogy összetakaritsák. Nem tudom, hogy étteremben hogyan lehet ilyet enni, de hogy itt 2 méteres körzeten belül minden rákos-szaftos lett, az tuti. A technikámon van még mit csiszolni, mindenesetre nagyon finom volt, egyszer mindenképp ki kell próbálni!



















3 komment

Címkék: rizsa turista szingapúr étkezés népnevelés nus

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr52170957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szujkóteam 2007.09.25. 17:09:48

nagyon fincsi lehetett az a cucc. :P amúgy meg reméljük jól érzed magad ott kint

X-Polgártárs · http://nephulyites.blog.hu/ 2007.09.25. 17:49:48

Azért rendes kaját is lehet ott kapni?:)

Akos 2007.09.30. 00:33:55

A legjobbakat Szingapurban ettem életemben, a jó kis indiai konyha a Little Indiaban, hmmmm....Persze hogy lehet "rendes", gondolom neked európainak számitó ételeket is enni, de teljesen felesleges, a kinai, maláj és indiai kifőzdék mellett a francia konyha is elbujhat változatosságban. Bocs a franciáktól:)
süti beállítások módosítása