Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Bajon

2008.05.20. 15:29 :: Gr3g

Bár nagyon erős volt a verseny, mégis a kedvenc angkori épületem Bajon, Angkor Thom főtemploma lett. Kétszer néztem meg a romot, először szép időben, egyszer viszont pont mellette kapott el egy nagy vihar, ami csak nem akart csillapodni. Nagyon idegesített, hogy Angkorban azzal szúrom el az időt, hogy egy kis étteremben várok az eső csillapodására, így visszamentem a közelben álló Bajonba. Ez a második alkalom tényleg különleges élmény volt. Úgy jártam végig a hatalmas kőarcok által felügyelt ódon folyosókat, hogy szinte nem volt rajtam kívül más a templomban. A fény-árnyék hatások a lecsorgó esővíznek köszönhetően még erőteljesebben kijöttek. Jó volt, na.
























A finoman dekorált Bajon-templom nevezetességei az ún. „arcos-tornyok”; a négy égtáj felé forduló tornyokat összesen 196 két és fél méter magas szobor díszíti. A templomot körülfogó árkádos folyosókat, galériákat csodálatos domborművek borítják. (1)
































Kicsit nem figyel oda az ember, akkor nagyon könnyen ismeretlen folyosókon találja magát az ismerőseitől távol. Az egyedüli táraság pedig a komoran figyelő kőfigurák és a lomhán függeszkedő denevérek. Tényleg egészen magával ragadó élmény Bajon.
























E „templompiramis” állt VII. Dzsajavarman király (a Nagy Építő) városépítési programjának középpontjában, amely az istenkirály kultuszát szolgáló legfőbb centrum és egyben személyes mauzóleuma lett. (1)
































A külső folyosók falain gyönyörű domborművek mutatják be a khmer nép történelmét és mindennapi életét. (1)
































Dombormű-nézőben.
































Aszparák, a mennyei táncosnők.

























A külső és belső galériák által határolt udvar keleti oldalán a bejárat jobb és bal oldalaira egy-egy könyvtárat építettettek. Ez amúgy nem csak Bajonnál van így, minden magára valamit adó templomnál van két könyvtár a bejárat két oldalán.
























Igazi labirintus.
































Arcok.
























Megint csak arcok.
























Összesen 49 torony díszítette a templomot, amelyből mára 37 maradt meg.
























A templom rekonstruálását a 20. század elején az Ecole Française d'Extrême-Orient (EFEO), régészei kezdték meg, ma már japánok végzik a felújítást.
































Fruzsi, Gergő, András.
























Fruzsi nézelődik.
























Itt is lehet legózni...
























Na még egy utolsó Fruzsi kép.
































Ezt ebédeltük: banán, mangusztin, rambutan és mandarin.
























Andris.
































Csináltam néhány videót is, de sajnos a körülmények úgy hozták, hogy nem tudom a korábban megszokott módon, megvágva prezentálni őket. Történt ugyanis, hogy hazaérkezésem után letöröltem a windows operációs rendszeremet, és Ubuntu Linuxot raktem fel a gépemre. Ezzel semmi gond nincs, sőt! Eddig viszont nem találtam egyetlen jól használható ingyenes video vágó programot sem Linuxra, így nem tudtam mivel megvágni a videókat. Aki tud ilyenről, az kommentben ossza meg!

Közben feltöltöttem mind az 5 videót a youtube-ra, mert fél éve még volt egy flash-es online szerkesztő felület, ahol alap vágási feladatokat, zenei aláfestést, szöveg beszúrását el lehetett végezni, de sajnos időközben eltávolították a programot. Így marad az 5 video vágatlanul. Azért érdemes megnézni őket, sokkal jobban visszaadják a templom hangulatát.











Arról is nyilatkozhattok, hogy videókat rakjak-e a posztokba, mert rengeteg van.

Források:
(1) http://hu.wikipedia.org/wiki/Bajon

1 komment

Címkék: video templom természet kambodzsa turista rom angkor

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr57459318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baba 2008.05.21. 15:18:33

"Sima" videodarabolásra mondjuk mencoder alkalmas :) Fapad FTW, éljen a parancssor.

Bár nekem sosem volt szükségem nála komolyabbra, de emlegetnék azért egyéb eszközöket, pl. Blender, vagy Cinelerra. Ezekről nem tudok nyilatkozni.
süti beállítások módosítása