Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Steve Ballmer a Corvinuson

2008.05.21. 01:07 :: Gr3g

Kicsit megtöröm a blog tematikáját. Az volt a tervem, hogy addig nem írok semmi magyarországi eseményről, amíg a távol-keleti élményeimet be nem fejezem. Hétfőn azonban egy olyan dolog történt, amit nem szeretnék szó nélkül hagyni, de ha 2 hónap múlva térek vissza rá, akkor senki nem fog rá emlékezni, így még talán. Történt ugyanis, hogy megdobálták tojással Steve Ballmert, a Föld 43. leggazdagabb emberét. A média legalábbis ezt méltatta figyelemre, holott ennél azért jóval több történt.




De mit is keresett ő Magyarországon, és miért is kapta azt a három tojást? Nézzük kicsit részletesebben.

A Budapesti Corvinus Egyetem új épületében tartottak 2008 május 19-én egy Entrepreneurship Forum nevezetű eseményt, ami valójában két esemény volt. Egyrészt néhány magyarországi IT cég vezetője arról beszélt, hogy mi kell egy kisvállalat sikerhez, másrészt pedig a Microsoft egy hatalmas marketing rendezvényt tartott, ahol nem kisebb egyéniség, mint Steve Ballmer tartott egy standup comedy "előadást".



Nézzük először a Microsoft-vonalat, mert mindenkit az érdekel inkább.

A rendezvényre jó előre jelentkezni kellett, de amikor látszott, hogy nem tudják tartani a helyszíni regisztráció ütemét, mindenkit beengedtek. Bemenni az előadóba és egy windows vista-s karkötővel lehetett, cserébe kaptunk jó sok microsoftos szóróanyagot (szegény fák...), valamint megnézettek velünk egy baromi hosszú és baromi idétlen reklámot, amiben minden (MINDEN) microsoftos termék megfordult.



Hallottuk továbbá az európai Microsoft vezért (a nevét sajnos nem kaptam el.) a versenyképesség és az innováció fontosságáról értekezni. Szerinte a design lesz a lényeg a jövő termékeiben, valamint diákként vigyázni kell, mert Indiában és Kínában is konkurenseink vannak. Mondott még néhány még nagyobb közhelyet, de le se írtam őket.






Utána megnéztük Bátorfi Zsoltot a Microsoft Magyarországtól, amint bemutatta a cége közeljövőben életbe lépő megoldásait. Olyan valós élethelyzeteket mutatott be, mint hogy milyen jó lesz, amikor majd online rendeljük meg magunknak az S Mercit a szép, csillogó-villogó kezelő felületen, és már nem az fog érdekelni minket, hogy mennyit is fogyaszt a kocsi. Láthatóan tényleg céges politika, hogy mindenben a design-t kell nyomatni, csak az számít. Bemutatott még néhány látványos kép a képben alkalmazást, amit a Pekingi Olimpia közvetítései kapcsán fognak használni. Elmondta, hogy a Microsoftnál minden platformon a legjobb megoldások kialakítására törekszenek, valamint a felhasználói élmény fokozása a céljuk. Bemutatta még a Live Mesh nevű szolgáltatásukat, ami kb Google Docs, MSN meg online tárhely egyben. Furcsa mód amúgy nem fagyott le egy demója sem. Pont addig beszélt, amíg Ballmer meg nem jött, utána lelőtték szegényt, pedig elég jól kezelte a helyzetet, szerintem még 1-2 órát el tudott volna demozgatni a színpadon.

<szubjektív>

Na de minek jön Ballmer egy ilyen rendezvényre?

A hivatalos indoklás szerint "Délelőtt Ballmer az Országgyűlés informatikai és távközlési albizottságának rendkívüli ülésén bejelentette: a Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács és a magyar kormány, illetve a Microsoft közösen indít programot az információs társadalom alkalmazkodó képességének növelésére. A TITAN, Tréning-keretprogram az Információs Társadalom Alkalmazkodóképességének Növelésére akciót a Microsoft kezdeményezte. A kezdeményezés lényege, hogy a magyar piacon is minél több jól képzett információ- és kommunikációtechnológiai szakembert képezzenek a magyar vállalatok nemzetközi versenyképességének növelése és az e-Befogadás társadalmi és gazdasági alapjainak megteremtése érdekében, közölte az MTI." (forrás: http://index.hu/tech/uzlet/ballmer08051/).

És ténylegesen miért jött ide?

"Három magyarországi cég szerint igen furcsa egybeesés, hogy Steve Ballmer éppen azon a napon látogat Magyarországra, amikor a Fővárosi Bíróság a kormány 25 milliárd forintos szoftverbeszerzési módszerét vizsgálta volna. A 2008. május 19-re kitűzött, első tárgyalást az illetékes bíró egyéb hivatalos elfoglaltságára hivatkozva elnapolta." (forrás: http://index.hu/tech/jog/msbll080519/)

Magyarán idejött lobbizni egy törvénysértő közbeszerzés ügyében, ahol épp 25 milliárdot kapott volna a cége. Ennyiért már megérte kimozdulni Redmontból. Meg a kormánynak is megérte elnapoltatni a bíróval a tárgyalást, hátha mond valami olyat Ballmer, amit jó tudni a tárgyalás előtt.

A hup.hu-n (Hungarian Unix Portal) és ubuntu.hu-n egyre gyakrabban olvasni olyan híreket, hogy xy ország xy kormányhivatala tért át microsoftos termékekről nyílt forráskódú megoldásokra (pl.: ők vagy ők), mert azok olcsóbbak és megbízhatóbbak. Lassan tőlünk keletre és nyugatra is felismerik, hogy a nyílt forráskódú szoftverek használata a jövő, így nagyon meg kell becsülni Bill Gateséknek a Microsoft tarthatatlan politikáját támogató idióta kormányokat. Nyilván, hogy mi vagyunk az egyik, aki hajlandó 25 milliárdért közbeszerezni Microsoft termékeket. Amikor meg ez veszélybe került a törvénytelen közbeszerzés miatt, akkor egyből jött ide Ballmer lobbizni. Ez a hír, nem az, hogy tojást kapott a drága zakójára!

Kicsit olyan ez, mint amikor az Őszödi-beszéd után azon volt kiakadva a fél ország, hogy "azt mondta, hogy kurva ország. Hát ilyet nem lehet..." Nem az a lényeg, csak az sajnos megint elsikkad. A kérdés inkább az lenne, hogy miért kell erőltetni a drága, egyáltalán nem biztonságos microsoftos technológiákat, amikor teljesen egyenértékű INGYENES alternatívák vannak? (A témával kapcsolatos a szoftver-ergonómia házim. Most még csak pdf, de lesz belőle önálló poszt is előbb-utóbb.) Meg azzal kéne foglalkozni, hogy sértett-e törvényt valaki, és ha igen, akkor miért nem bűnhődik?

</szubjektív>

Miután Ballmer megérkezett, végignéztük amint átveszi a díszdoktori elismervényét a Corvinustól.





Ezután kezdett bele az előadásába, ami egy jól sikerült standup comedy lett. Semmit nem mondott, csak viccelődött. Kb 10 mp-e beszélt, amikor felállt egy srác "Microsoft = corruption"-os pólóban, majd megdobálta tojással a nagyvezért. Én elég messze ültem tőle, így nem is hallottam pontosan, amit mondott. Először egy beépített marketing dolognak gondoltam, mert annyira nem történt semmi, amikor a srác felállt. Normális helyen ilyenkor a biztonsági őrök rávetik magukat Ballmerre, aztán meg a rendbontóra. Itt annyi történt, hogy a BCE rektora elcsukló hangon annyit mondott, hogy "ilyet nem lehet csinálni". Kösz az infót... A show után kérdések következtek... Bár ne tették volna... Annyira fájdalmasan rosszak voltak, hogy nem is írom le őket. Hogy lehet megkérdezni azt, hogy "Kis céghez vagy nagyhoz menjek dolgozni?" vagy a kedvencem: "Múlt héten írtam önnek egy emailt, mit gondol róla?" Na ekkor azt hittem ez valami vicc. Kérdezték még a yahoo felvásárlási terveikről, de arra nyilván nem mondott semmit, csak elkiabálta magát, hogy "Yahooooo!" Ezután valaki még megkérdezte ugyanezt, hátha nem veszi észre, hogy egyszer már kibújt a válaszadás alól, és másodszorra már elmondja a terveiket. Na mindegy.



Ballmer után a Microsoft elhúzott, és vitte magával a néző sereg felét is. Amúgy ez innentől kezdve jellemző volt, hogy az előadások után megfeleződött a hallgatóság.

Nézzük még néhány szóban a vállalkozói vonulatot is, mert arról esett a legkevesebb szó a médiában.

A konferenciát amúgy a - rendezvényen nyújtott teljesítménye alapján teljesen inkompetens - BCE rektora, Mészáros Tamás indította. Szépen elmondta, hogy mennyire jófejek a microsoftosok és mennyire jó, hogy a BCE adhat otthont... rendezvény... vállalkozás... valami még volt...

Ballmer után következett Fazekas András, a sokak által magyar Google-ként emlegetett Nav 'N' Go egyik vezetője, aki cége sikeréről beszélt. Szerinte a kisvállalatok sikerének kulcsai, hogy "találd meg a kiaknázatlan piaci rést", "építsd a partneri kapcsolatokat", "ne becsüld le a médiát" és "állj több lábon". Ebben lehet valami, mert a Nav 'N' Go 3 év alatt 25 milliárd forintos bevételt ért el, jelenleg több, mint 350 alkalmazottjuk van. A kezdeti sikerük kulcsa az volt, hogy a nagy navigációs szoftvereket gyártók lebecsülték a kelet-európai piacot, így egy hatalmas kiaknázatlan piaci rést hagytak. Ebben a közegben sikerült a cégnek érvényesülni. Kitaláltak továbbá egy minden addiginál hatékonyabb tárolási formát, amivel 1 GB-ra tudták csökkenteni Kelet-Európa térképét utca/házszám szinten. Ez hatalmas spórolás volt a korábbi 3-4 GB helyett, így nagyon hamar rengeteg cég az ő megoldásukat akarta használni. Az tény, hogy eddig nagyon jól csinálták, kérdés hogy mi lesz a továbbiakban a "navigáció 2.0" irányban. Picit árnyalja mondjuk a képet, hogy induláskor már volt jól menő vállalkozásuk a vezetőknek, és a cég jelenleg 51%-ban egy külföldi magánszemély tulajdona, de ettől még az eredményeik szépek.

Beszélt még Herczog Edit, magyar EU parlamenti képviselő, aki a kisvállalatokkal és az információs technológiákkal foglalkozik. Elmondta, hogy Magyarországnak rengeteg lehetősége volna pénzhez jutni, mert az EU-n keresztül 7 év alatt 25 milliárd eurót tudnánk lehívni. A gond csak az, hogy ennek töredékét se fogjuk, mert senki nem tudja, hogy hogyan kéne. Szánalom. Elmondott még egy érdekes történetet, miszerint az egyik vidéki nagyváros polgármesterénél segített kampányolni, amikor is rákérdezett egy jóval korábban elküldött, azóta is megválaszolatlan emailének a sorsára. A válasz az volt, hogy "ja, email, mi nem nézünk emailt". Magyarország, 21. század... Ja, és a kérdés az volt, hogy vajon lesz-e még 10 év múlva is munkája ennek a polgármesternek? Szerinte igen.

Ezután volt még egy bűnrossz iwiw-es előadás, meg egy közepes előadás a Sky Interactive részéről. Velük csak az volt a gond, hogy feltételezte, hogy mindenki tudja, hogy kik ők, holott senki sem tudta.

A szervezéssel kapcsolatban nekem nagy szívfájdalmam volt, hogy csaknem 4 órán keresztül nem volt 1 szünet sem, így az eltávozó hallgatók jelentős részét a természet hívásának tudom be. Kár, hogy erre nem gondoltak. A rendezvény után láttuk, hogy csomó szendvics is volt a terem előtt, de ezt addigra jól megritkították a korábban távozók. Inni viszont nem adtak semmit a kaja mellé, csak fél liter ásványvizet még 4 órával korábban, amiből már senkinek nem maradt semmi. Furcsa továbbá, hogy állítólag nem engedtek be laptopokat a terembe, valamint a biztonsági őrök kompetenciája is erősen megkérdőjelezhető a Ballmer-dobálás miatt. Az pedig érthetetlen, hogy egy ilyen színvonalú előadóban hogyhogy nincsen wifi?

4 komment · 2 trackback

Címkék: média microsoft windows video konferencia magyarország kocka adminisztráció bce

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr27479789

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Próbadolog 2008.05.21. 22:25:07

Formatervezés vs. funkcionalitás? Apple vs. Microsoft?Most néztem meg Steve Ballmer budapesti előadásának videóját az indexen, amiben nagyon sok érdekes gondolat van, egy pedig különösen elgondolkoztatott. Azt mondta, hogy az Apple szép és formatervezett…

Trackback: alternatíva 2008.05.21. 18:33:42

Interjú a tojásdobálós szomszédjával Interjút készítettünk Vég-Simon Mártonnal, akivel rendkívül izgalmas dolgok történtek a hétvégén. Nem kamu, kép is van. Lent videó is. Úgy hallottam, részt vettél egy előadáson a hétvégén a Corvinus egyetemen. Az ne…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kálmán 2008.05.21. 08:14:54

Egyet értek a cikkeddel. Egy kiegészítés csak. Annak a hangsúlyozása, hogy csak a dizájn számít, annak a nyílt beismerése,hogy a konkurensek pl. linux, többet tudnak az MS-nél. Így marad a parasztvakítás, amivel bármit is el lehet érni, persze csak a megfelelő közegben.

H4MU · http://fenyeshang.blogspot.com 2008.05.21. 10:12:22

a képekből nincs nagyobb?

Gr3g · facekontroll.blog.hu 2008.05.21. 11:14:07

Gondoltam, nem linkelek be nagyobb verziót a képekről, mert csak telefonnal csináltam őket, így nem olyan jó minőségűek. De akkor tessék, lehet örülni és nagyban nézegetni a pixeles képeket, csak kattints rá, mint mindig.
süti beállítások módosítása