Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Prah Khan

2008.05.23. 14:40 :: Gr3g

A steve ballmeres kitérő után térjünk vissza Angkorba még néhány poszt erejéig. Itt van mindjárt Prah Khan, egy Angkor Thom közelében álló másik gyöngyszem. Erről is csak azt tudom elmondani, hogy ha nem lenne a közelében Angkor Vat vagy Bajon, akkor ez is megkapná a neki kijáró tiszteletet, így sajnos "beleszürkül" a többi gyönyörű templom közé.
























Az épületet díszítő faragások között nagyon hasonló elemeket találhatunk, mint Angkor Thom épületeinél. Ez nem véletlen, hiszen ugyanaz a VII. Dzsajavarman király, a "Nagy Építtető" állíttatta ezt is, mint aki azokat. A bejáratnál például mindjárt az Angkor Thom-i kapuk mása fogadja a látogatót.
























A templom amúgy a király 1181-ben, a csamok felett aratott győzelme emlékére épült.
























Eredeti neve: Nagara Dzsajasri (Nagara Jayasri) – A győzelem szent városa.
































A vizesárokkal és fallal kölülvett egyszerű szerkezetű, de igen díszes, galériákkal udvarokra tagolt épület a király apjának emlékét szolgálta. Az nem derült ki, hogy ezek a helyiek mit keresnek a vizesárokban.

























Ez a 56 hektáros alapterületű „lapos” templom a város oktakási központja, buddhista egyetem volt: falai között 1000 lelki vezető, 1000 apszara, közel 100 ezer tanítvány és szolgáló élt.
























Tényleg hatalmas a templom.

























Ennél az épületnél is találni sok olyan részt, ahol a fák szorítása tartja egybe az omladozó követ. Ez Angkor egyik telán legjellemzőbb vonása.
































Ilyen a kambodzsai dzsungel:































Távolba révedek.
























Andris és Fruzsi.
























Vicces volt, amikor pont azon tanakodtunk, hogy hol üljünk le megenni a gyümölcsökből és péksüteményből álló reggelinket, amikor a magyar szavak hallatára odaköszönt egy lány anyanyelvünkön. A képen körünkben látható Anikó a Buddhista Főiskolán tanul és néhány hetes zarándokúton volt Thaiföldön és Kambodzsában.
























A templom-kolostor szellemi és vagyoni gazdagságát jól példázza, hogy a régészek 515 (ebből 430 különböző) istenszobrot találtak Prah Khanban.
































A templom nem csupán stílusában de állagát tekintve is Ta Prohmhoz, a kiály édesanyja emlékének szentelt kolostorhoz hasonló (ahol a Tomb Raidert forgatták). A hatalmas fügefák léggyökereinek súlya alatt roskadozó épületegyüttes nagy része restaurálásra vár, de pont ez a vadregényes hangulat adja az épületek varázsát.
































Prah Khan a korabeli khmer templomok mintájára keleti tájolású, főbejáratát is itt találjuk.

























A falon belül további két körbefutó folyosóval tagolt udvar, galériákkal öszzekötött földszintes épületek, pavilonok és szentélyek sora áll, mint ez is.
























Ilyenek a kambodzsai pókok. Ilyet sajnos nem ettem...
























Mennyei táncosnők, az aszparák.
























A kisebb-nagyobb építmények elrendezését tekintve a Prah Khan kolostor-tempolm egy kisméretű városra hasonlít.
























Kőfaragás.































Imádkozó sáska.
























És akkor itt van három rövidke video Prah Khanról, ezek talán jobban visszaadják, hogy milyen a hely hangulata. Továbbra is várom a javaslatokat egy linuxos video vágó programmal kapcsolatban.







Források:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Prah_Khan

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr51459313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baba 2008.05.23. 15:01:40

"Továbbra is várom a javaslatokat egy linuxos video vágó programmal kapcsolatban."
Bajonhoz írtam.

Gr3g · facekontroll.blog.hu 2008.05.24. 16:39:10

Igen, köszönöm a javaslatokat utólag is. Ezt a posztot előre megírtam, és nem emlékeztem rá, hogy ebben is szó volt video vágásról, így már nem is írtam át. Ha kipróbáltam, akkor majd megosztom a tapasztalataimat.
süti beállítások módosítása