Keresés

Google

Hirdetés

Facekontroll

Székely Gergő blogja. 2007-ben fél év szingapúri kutatói ösztöndij dokumentálásávan indult. Azóta leginkább utazó blogként működik. Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Európa... Néha kis IT, néha kis politika.

Translate

Kommentek

  • Annamária Zólyominé Felner: Kedves Gr3g! Szeretnék érdeklődni még egy két dolog iránt. Ha lehetne felvehetnénk egymással a kap... (2017.09.12. 15:31) Szingapúr HowTo
  • lallalla: "baratsagtalan eghajlata ellenere nagyon jo hely!" végre valami biztató! csak kibírjuk azt a 2-3 é... (2012.06.01. 10:33) Fairbanks
  • KÁKÁVÉ: Nagyon helyénvaló dolgokat írtál. Azóta még rosszabb a helyzet, én már kaptam bilincset azért, mer... (2012.05.03. 20:35) Kerékbilincs maffia
  • Viola, a ló: Az állat neve hyrax www.google.hu/search?q=hyrax&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&... (2011.08.10. 14:40) Ein Gedi
  • Bölcs Bagoly: Pol Pot véreskezű zsarnok volt. Ezt lehet levonni a fentiekből. (2011.02.10. 15:51) Akna múzeum - Siem Reap

RSS válogatás

Az általam olvasott RSS-ek közül szemezgetek. Hozzáférhető Weblap formában, rss feed-ként.

Heti kedvencek

Innen olvasnak

Címkék

adminisztráció (27) alaszka (5) állatkert (5) amazonas (2) angkor (12) átverés (10) bangkok (6) bank (2) bce (3) bme (3) bogota (3) bolivia (5) buli (19) chile (3) cigányság (3) cigi (8) esélyegyenlőség (16) étkezés (32) fesztivál (10) floorball (5) globális felmelegedés (3) graffiti (4) háború (14) haifa (2) hegymászás (3) hong kong (9) huayna potosi (2) izrael (18) jeruzsálem (4) kambodzsa (15) katolikus (8) kiállítás (6) kina (13) kocka (13) kolumbia (4) komcsik (8) konferencia (2) közlekedés (29) kuala lumpur (7) lakás (17) la paz (4) linux (2) magyarország (17) majom (4) makaó (3) malajzia (13) média (10) megérkezés (20) microsoft (2) munka (7) művészet (9) múzeum (23) nemzeti park (26) népnevelés (68) nus (14) pénz (4) peru (10) rajz (2) rehovot (4) rizsa (26) rom (30) saigon (2) sentosa (3) singfest (3) sport (25) strand (9) sungei buloh (2) szavazás (8) szingapúr (66) szögliget (5) szolgalati kozlemeny (2) templom (25) tenger (7) természet (82) thaiföld (13) tioman (6) turista (139) ubuntu (2) usa (4) vallás (12) válság (4) vicc (21) video (61) vietnam (13) vitorlázás (2) weizmann (3) windows (4) zene (7) Címkefelhő

Akko

2009.06.30. 16:54 :: Gr3g

Akko Haifától északra fekszik, főleg arabok lakják. Fontos kikötő és katonai erőd állt itt mindig is, a levantei kereskedelem egyik bástyája volt. A templomos lovagok egyik legfontosabb központja volt a Kozel-Keleten, valamint Napoleon is eddig jutott a seregével. Szóval történelemből itt sincs hiány. A török kávé viszont finom és olcsó. Az arab édességek zseniálisak, és márciusban is van friss, piros eper.































A görög mitológia szerint Héraklész gyógynövényeket talált ezen a helyen, amivel a sebeit meg tudta gyógyítani. Innen a hely neve is: ake görögül annyit tesz, gyógyítani.


















Nagyon hangulatos kisváros. Sajnos itt is csak pár órát tudtunk eltölteni, de a város hangulata még sokáig kísért. Ez is egy sokkal élhetőbb, normálisabb része Izraelnek. Nem olyan, mint a beteg Jeruzsálem.
























A Római Birodalom kettészakadása után Bizánchoz került, majd a keresztesek vették át az uralmat felette.
























Rengeteg keresztes épület maradványát őrzi a város. Ilyen például a templomos alagút.
























A lovagok azért tudtak kertet rendezni.































A város volt a keresztesek utolsó bástyája a Közel-Keleten, amíg végülis 1291-ben a mamelukok elfoglalták azt.































Ezután több török és arab csoport felváltva foglalta el egymástól a várost és az erődöt. A követkető európai ember számára is releváns esemény Napoleonhoz köthető.
























Ez volt az a hely, ameddig Bonaparte jutott 1799-ben, miközben épp Nagy Sándor birodalmát akarta újraépíteni. Az itt lévő törökök egy kis britt segítséggel végülis két hónapnyi ostrom után visszaverték a franciákat.




















Itt található az izraeli arab szent helyek egyik legfontosabbika is, Jezzar Pasa mecsete.
























Aki olvasta az Exodust (definíció #1: történelmileg viszonylag hű cionista propaganda regény tele komoly csúsztatásokkal és pontatlanságokkal. definíció #2: Irodalmi remekmű, amely a történelmet emberközelivé teszi néhány csodálatos zsidó életútját, és a zsidó nép évszázados szenvedéseit bemutatva.); szóval aki olvasta ezt a regényt, az emlékezhet belőle, hogy 1947 májusában itt volt a brit uralom elleni egyik legjelentősebb katonai esemény, az akkoi börtönkitörés.























Zsidó terroristákat/szabadságharcosokat tartottak itt fogva, akiket a társaik kiszabadítottak. Összesen 255 rab szökött el, akiknek a nagy része túl is élte az akciót. A britek pedig csak vakarták a fejüket, hogy hogyan is lehetne - már elnézést a kifejezésért - visszalapátolni a szart a lóba.































Ittunk egy szemtelenül olcsó török kávét egy helyi kis késdobálóban is. Az egyik arabot megkértük, hogy csináljon egy fotót. Csak a kávé nem látszik rajta, de ha kértünk volna mégegy képet, akkor biztos meglincselnek.
























Arab édességbolt.
























Ilyen eperrel márciusban akármelyik lányt fel lehetne szedni Magyarországon.


























Szólj hozzá!

Címkék: izrael háború templom múzeum turista étkezés rom haifa

A bejegyzés trackback címe:

https://facekontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr471163661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása